Vítězem třetího ročníku Czech Nature Photo se stal Jan Stria

2. květen 2019, 14:29
Vítězem třetího ročníku Czech Nature Photo se stal Jan Stria

Mezinárodní porota fotografické soutěže Czech Nature Photo vybrala z více než dvou tisíc přihlášených snímků fotografii Jana Strii „Snídaně v trávě“ z kategorie Plazi, obojživelníci a podvodní život.

Slavnostní předání cen a zahájení výstavy se konalo 29. dubna v Karolinu. Vystaveny jsou nominované snímky ze všech kategorií a další vybrané fotografie z kolekce Czech Nature Photo.

Během hodnocení jsme viděli mnoho výborných fotografií z celého světa. Vítězný snímek zachycuje výjimečným způsobem chování zajímavého tvora a přitom si zachovává vysokou výtvarnou hodnotu. Prchavý okamžik, než se trnucha při krmení na mořském dně zcela zahalí do opony zvířeného písku, její magické žluté oko a poutavé světelné podmínky tvoří jedinečnou a trochu záhadnou atmosféru snímku. Divák je vtažen přímo do děje pod hladinou,“ popisuje předseda poroty Michal Krause.

V kategorii Savci zvítězil snímek z dronu Václava Husince „Stezka vodních buvolů“. Dále byli nominováni Robert Javorský s fotografií „Skupina kaloňů krátkonosých“ a George Karbus se snímkem „Surfaři v Pacifiku“.

Ondřej Nágl zvítězil v kategorii Ptáci s fotografií „Pelikán“. Do užšího výběru dostal Radim Hlaváč se snímkem „Sýkořice vousatá“ a Radomír Šálek s fotografií „Volavka bílá“.

Jan Stria získal titul Fotografie roku a také zvítězil v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život s fotografií trnuchy vznášející se na dně moře. Z jeho cesty do Egypta pochází i druhý snímek „Světelná koupel“, nominaci získal také Ondřej Pelánek se snímkem „Zátiší v laguně“.

V Bezobratlých zvítězila fotografie pavouka od Alexandra Štěrby „Na číhané“. Dvě nominace získala Iva Dufková za fotografie „Ztracen v hortenzii“ a „Spirálka v protisvětle“.

Tomáš Culka zvítězil s fotografií „Labský vodopád“ v kategorii Český les. Mezi nominovanými byli Oliver Beneš se snímkem „Mrazivé zatmění“ a Jan Stria s fotografií „Z ulity ven“.

V kategorii Zvířata v lidské péči se do nominací prosadili Vladimír Čech ml. se snímkem „Kala“ a Jiří Hřebíček se snímkem „Plameňák“. Vítězem se stal Tomáš Loukota s fotografií hrocha s názvem „Na návštěvě“.

Cenu za nejlepší fotografii české přírody získala Zuzana Gabrielová s fotografií „Popelavá elegance“. V nominacích byli Václav Bystřický s fotografií srnce „Zamyšlený“ a dále Adam Šťastný s „Ledňáčkem“.

Ve speciální kategorii Příroda v Praze pořádané s Magistrátem hlavního města Prahy zvítězil Vít Lukáš s fotografií pražského panoramatu „Hitchcock u Karlova mostu“. Nominace na první místo byla udělena Peteru Čechovi a jeho fotografii „Pozdrav slunci“ a Vítu Lukášovi a jeho snímku „Nutrie v Praze – potěšení turistů, postrach ekologů“.

,,Život je o detailu a o hloubce okamžiku. Tato fotka na mne působí především díky uskupení ptactva nad Vltavou v kontextu s lidskou historií, s Karlovým mostem. Jsem přesvědčen, že takovýto shluk ptactva opravdu může působit jako z Hitchcockových filmů, ale já jsem uhranut sílou přírody a gratuluji fotografovi, že dokázal tento okamžik tak skvěle zachytit,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Poprvé byla vyhlášena kategorie Série, kde zvítězil Jiří Hřebíček se souborem „Ptačí duše“.

Přehlednou tabulku nominovaných najdete na konci souboru.

Společnost Czech Photo letos poprvé udělila grant – roční tvůrčí stipendium na fotografování projektu s tematikou dokumentace, monitoringu nebo ochrany české přírody v hodnotě padesát tisíc korun. Tuto cenu získal projekt manželů Dolinayových Living Zoology, kteří se zabývají výzkumem českých hadů.

Vítězem zvláštní ceny Národního zemědělského muzea se stal Vladimír Čech ml. se snímkem „Bystrouška“, který zachytil lišku ve volné přírodě na fotopast.

Odborná mezinárodní porota zasedala 1. března pod vedením fotografa Michala Krauseho. Dalšími členy mezinárodní poroty byli americká fotografka Ami Vitale, vítězka soutěže World Press Photo 2018 v kategorii Příroda, Petr Bambousek, fotograf a lektor, Tomáš Tureček, šéfredaktor české edice National Geographic, Přemysl Rabas, ředitel safari parku ve Dvoře Králové, Robin Böhnisch, ředitel správy KRNAP, a Pavel Krásenský, entomolog a fotograf.

Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu jak v Česku, tak kdekoliv jinde ve světě bylo možné posílat od 16. ledna do 14. února prostřednictvím webu. Výstava všech oceněných

a dalších vybraných fotografií Czech Nature Photo 2019 bude pro veřejnost otevřena 30. dubna v pražském Karolinu a potrvá do poloviny června.

Záštitu letošnímu ročníku poskytlo Ministerstvo životního prostředí České republiky a Magistrát hlavního města Prahy. Partnery soutěže Czech Nature Photo jsou Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Národní zemědělské muzeum a Správa Krkonošského národního parku. Hlavním komerčním partnerem je společnost Olympus a dále pak také společnosti Trigema, ProCeram, Pictoart, CEWE Color, Berlitz, Sklárny Rückl, Nielsen, Fujifilm. Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas 1 Radiožurnál.

Poskytovatelem Grantu Czech Nature Photo je hlavní město Praha.

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org