Vítejte v Letním kině Be2Can! Gauč ve Stromovce bude uvádět špičkové snímky z největších světových festivalů.

2. květen 2019, 12:37
Vítejte v Letním kině Be2Can! Gauč ve Stromovce bude uvádět špičkové snímky z největších světových festivalů.

Pražskou kulturní scénu doplní od 7. května nové Letní kino Be2Can. Gauč ve Stromovce v areálu holešovického Výstaviště nabídne živé koncerty, divadlo, filmová promítání i doprovodný program Výstaviště.

"Projektem Gauč ve Stromovce chceme podpořit unikátní atmosféru pomezí města a přírodní Stromovky a přinést lidem žánrovou pestrost," říká Jonáš Paul, produkční a realizátor konceptu. Prostor je na hranici Stromovky a Výstaviště, u tramvajového depa Výstaviště Holešovice.

Zahájení v režii Rubena Östlunda
Filmový program Letního kina Be2Can odstartuje v úterý 7. května ve 21:00 vítěz Zlaté palmy v Cannes a Evropský film roku 2017 - dánský ČTVEREC. Tragikomedie režiséra Rubena Östlunda zkoumá egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností, které čelí zmatení jazyků, symbolů a hodnot.

Po celé léto pak kino bude promítat vždy ve čtvrtek večer, kdy nabídne výběr kvalitních snímků z distribuce Film Europe/ Be2Can – diváci se mohou těšit na snímky, které bodovaly na nejvýznamnějších světových filmových festivalech: Berlinale, Benátky nebo Cannes. Na programu budou snímky jako Neon Demon (režie Nicolas Winding Refn, Cena za nejlepší soundtrack, Cannes 2016), Zabití posvátného jelena (režie Yorgos Lanthimos, Cena za nejlepší scénář, Cannes 2017) nebo O těle a duši (režie Ildikó Enyedi, Zlatý medvěd, Berlinale 2017). 

Letní kina jsou městským fenoménem a za poslední roky jich v Praze vyrostlo víc než dvě desítky. A tak je čas na rozlišení. Be2Can koncept nabízí festivalovou špičku a oslovuje nového diváka, kterého na podzimní přehlídce Be2Can nemáme, “ říká ředitel Film Europe Ivan Hronec.

Gauč ve Stromovce prošel finální rekonstrukcí prostoru, kterou navrhli architekti Jakub Kopecký a Martin Pulec. Jejím cílem je dát prostoru designovou funkčnost, variabilitu pro široké spektrum kulturních akcí, ale také vyzdvihnout přírodní aspekty – na střešní konstrukci plánují zavěsit zavlažovací systém s rostlinami místo nebes. Návštěvníci se mohou těšit na produkty malých výrobců nealkoholických i alkoholických nápojů, provozovatelé také dbají na ekologické aspekty od rozložitelných brček přes vratné nádobí.
KDE KINO NAJDETE: Výstaviště 415, Praha 7, https://her.is/2V7gmME

O filmu ČTVEREC
(režie Ruben Östlund, Švédsko, Dánsko, Německo, Francie 2017, 142min.)
Christian je kurátorem švédského muzea moderního umění. Úspěšný, atraktivní, rozvedený otec dvou dcer naplňuje ideál vzdělaného městského liberála, který se snaží citlivě vnímat aktuální společenské problémy. S nimi souzní i chystaná výstava konceptuálního umění, které vévodí instalace čtverce 4 x 4 metry ve veřejném prostoru; čtverce, v němž platí pravidla absolutní rovnosti a tolerance. Jak ale takovou myšlenku prodat v mediálně přehlceném a roztěkaném prostředí, které žije především virálními událostmi? Zatímco „hip“ marketingoví experti vymýšlejí různé strategie, Christianovi kdosi ukradne mobilní telefon. A ve snaze získat ho zpět roztočí kurátor nevědomky spirálu událostí, které zpochybní nejen jeho osobní kvality a výstavu, ale i postavení instituce, kterou reprezentuje. Ruben Östlund ve své „konceptuální tragikomedii“ s potměšilostí sobě vlastní zkoumá jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností, které čelí zmatení jazyků, symbolů a hodnot.