Vít Klusák představí na kodaňském festivalu svůj nově vznikající dokumentární horor “Svět podle Dalibora”

5. listopad 2015, 14:47
Vít Klusák představí na kodaňském festivalu svůj nově vznikající dokumentární horor “Svět podle Dalibora”

Připravovaný celovečerní dokumentární horor režiséra Víta Klusáka byl vybrán na prestižní fórum Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Kodani, které se uskuteční 10. - 12. listopadu 2015. Při této unikátní příležitosti bude prezentován “Svět podle Dalibora” mezi úzkým výběrem dokumentů mezinárodně uznávaných filmových tvůrců a producentů z celého světa.

Režisér a producent Vít Klusák vyvíjí stylizovaný filmový portrét něžného neonacisty Dalibora K., který se vedle zapáleného vlastenectví věnuje natáčení amatérských hororů, psaní povídek a malování. Vedle autentických scén z jeho života se film bude plynule prolínat s krvavými sny a hororovými představami hlavního protagonisty, které doposud amatérsky zpracovával ve svých krátkých filmech. „Dalibora jsem si vybral, protože jsem hledal nácka, který by byl v něčem něžný, antináckovský, neplakátový, ale přitom by zůstala šance se skrze něj podívat do hlavy lidem, kteří se bojí jinakosti,“ říká o hlavní postavě tvůrce Vít Klusák. Předpokládaná světová premiéra filmu se uskuteční v září roku 2016.

CPH:FORUM, v rámci kterého bude film „Svět podle Dalibora“ prezentován, je mezinárodní událostí dokumentární scény, jež se zaměřuje na podporu filmových projektů ve fázi developmentu. CPH:DOX, Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Kodani, je největší dokumentární festival v severní Evropě tohoto druhu. Program festivalu každoročně nabízí více než 180 dokumentárních filmů z celého světa. Během jedenácti dní CPH:DOX rovněž pořádá program pro filmové profesionály, který nabízí třídenní koprodukční fórum, CPH:Market a řadu seminářů, masterclasses a networkingových událostí.

Film „Svět podle Dalibora“ vzniká v produkci nezávislé tvůrčí a produkční společnosti Hypermarket Film Víta Klusáka a Filipa Remundy. Vývoj a realizaci filmu doposud podpořil program Kreativní Evropa MEDIA a Státní fond kinematografie. Hlavním koproducentem filmu je Česká televize.