Vinobraní 2017: Zažijte nejlepší německé a rakouské slavnosti vína

14. srpen 2017, 22:33
Vinobraní 2017: Zažijte nejlepší německé a rakouské slavnosti vína

Září a říjen patří k oblíbeným měsícům milovníků vína. Právě v těchto měsících se totiž konají vinobraní, kde můžete ochutnat jak nové ročníky tohoto jiskrného moku, tak krajové speciality. Vybrali jsme pro vás tři zahraniční vinařské festivaly, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Vyrazit za vínem do Německa či Rakouska je jednoduché. Nečekají vás žádné hraniční kontroly a nepotřebujete ani cestovní pas. Auto nechte určitě doma, ať si vína užijete, co hrdlo ráčí. Na všechna námi vybraná vinobraní se dopravíte vlakem nebo autobusem. Nezapomeňte si na výlet sjednat cestovní pojištění, i když se jedná jen o pár dnů. Vysoká koncentrace návštěvníků a přítomnost alkoholu může vést k různým situacím, tak ať jste pro všechny případy chráněni.

9. - 10. září 2017 Federweißerfest - Na burčák do Drážďan

Druhý zářijový víkend bude na německém zámku Wackerbath u Drážďan patřit burčáku. V místních barokních zahradách ochutnáte prvotřídní burčák i vyhlášený cibulový koláč a klobásky s medvědím česnekem. Během celé slavnosti vám k poslechu bude hrát živá hudba a vystoupí také chór. Ochutnávkám burčáku se můžete věnovat také přímo při prohlídkách vinařství, které si ale musíte zaplatit zvlášť a stojí 12 euro na osobu. Při těchto prohlídkách můžete využít českého audio průvodce a láhev vína si koupit i na doma. Stejně tak burčák si můžete domů odvézt v litrových lahvích. Během vinařského víkendu probíhá také Den otevřených památek UNESCO, ve kterém si můžete prohlédnout i saské a drážďanské památky běžně veřejnosti nepřístupné.

Vstupné na slavnosti: 5 euro

Věděli jste, že:

Burčák najdete v Německu pod označením Neuer Wein (nové víno) nebo Federweißer (burčák z bílého hroznového moštu), případně Federroter (burčák z červeného hroznového moštu). V Rakousku barevné varianty burčáku nerozlišují a označuje burčák obecně jako Sturm.

22. - 24. září 2017 Retzer Weinlesefest - Vinobraní, při kterém teče z kašen víno

Jedinečný svátek vína slaví každoročně městečko Retz už více než 60 let. Z České republiky se na něj dostanete pohodlně buď vlakem ze Znojma, nebo autem, protože leží jen zhruba 10 kilometrů od českých hranic. Během vinobraní vás čeká slavný vinařský průvod a velkolepý program plný hudebních vystoupení. Kromě toho poteče ze dvou městských kašen místo vody víno! Z jedné teče víno červené, z druhé bílé. Celá slavnost začíná už v pátek večer ochutnávkou mladého vína a zakončuje ji obří ohňostroj v neděli večer.

Vstupné na vinobraní: Jednodenní vstupné na pátek a sobotu: 4 euro, na neděli: 5 euro. Kombinovaná vstupenka na všechny tři dny: 8 euro.

Věděli jste, že:

Vinné sklepy v Retzu patří k nejrozsáhlejším v Evropě a jsou vyhloubené ve zvětralém pískovci, který drží pohromadě jen pouze díky vlhkosti. I tak jsou některé ze sklepů až 1 000 let staré.

7. - 10. září Poysdorfer Bezirkswinzerfest

Čtyři dny přetékající vínem, zábavou a hudbou zažijete už začátkem září v rakouské vesničce Poysdorf nedaleko českých hranic. Letos se navíc jedná o 60. ročník slavností, takže se těšte na skutečně velkolepou oslavu a nedělní průvod, kterého se budou účastnit i královny vína. Čekají na vás vyhlášení vinaři a pěstitelé vína, kteří vám budou nabízet ochutnávky ze svých vinohradů, i tradiční vinné sklípky, kde si můžete poslechnout lidovou dechovou hudbu a místní moderní hudební skupiny. Rozhodně si nenechte ujít ochutnávku odrůdy Veltlínského zeleného, kterému prospívá zdejší podnebí, a proto patří k pokladům tohoto vinařského kraje.

Vstupné na slavnosti: zdarma

Věděli jste, že:

Poysdorf patří do vinařského regionu Weinviertel, kde na vás čekají tematické vinařské cyklostezky. Vybírat můžete z nenáročných projížděk vhodných pro děti, ale na své si přijdou i fyzicky zdatní cyklisté. Pokud nebudete mít kola vlastní, zeptejte se vašeho ubytovatele, zda je nepůjčuje. Seženete je samozřejmě také v půjčovnách.

Cestovní pojištění je nutnost, která vám ušetří peníze

Nezapomeňte, že i na několikadenní cestu do zahraničí, byste si měli sjednat odpovídající cestovní pojištění. Pokud plánujete běžnou turistickou návštěvu vinařských akcí, vystačíte si s běžným cestovním pojištěním, které kryje léčebné výlohy, pojištění úrazu a pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a za škody na majetku. Poslední dvě zmiňovaná se vám budou hodit zejména, plánujete-li zápůjčku jízdních kol a objíždění vinných sklípku na kole. Výhodné cestovní pojištění vám nabízí například ČSOB Pojišťovna. A když si u ní sjednáte cestovní pojištění online, získáte dokonce 10% slevu, takže celou rodinu pojistíte už od 40 korun na den.