Vinařské zajímavosti kolem Hodonína

16. září 2020, 1:31
Vinařské zajímavosti kolem Hodonína

Jedním z významných, nejen vinařských, center Slovácka je Hodonín. Toto město leží na samé hranici Moravy a Slovenka a s vínem je spjaté už od pradávna. Spolu s Břeclaví se jedná o tradiční vinařská města, která vynikají osobitým koloritem a kulturou. Co tedy navštívit, pokud se dostanete do okolí Hodonína?

Rozhodnete-li se navštívit Slovácko, možná si zvolíte jako svůj hlavní cíl město Hodonín. A určitě neuděláte chybu. Kromě toho, že je Hodonín krásné a malebné město a samo o sobě nabízí mnoho atrakcí a pamětihodností, zároveň může sloužit také jako výchozí bod pro cesty po regionu. Víno a vinné zajímavosti tu samozřejmě nikde nechybí. A jaké jsou tedy tři tipy z okolí Hodonína?

Nejstarší vesnická památková rezervace Plže

Když se z Hodonína vydáte asi 13 km na východ, narazíte na vinařský skvost. Na okraji obce Petrov se nachází unikátní areál historických vinných sklepů zvaných Plže. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Sklepy sloužily jak ke zpracování a uchovávání vína, tak i jako úkryt zdejších obyvatel ve válečných časech. Vinné sklepy vytvářejí ulicovou zástavbu se dvěma náměstíčky. Areál je hojně navštěvován turisty a po celý rok je přístupný veřejnosti. Během léta bývá u vstupu do areálu otevřena vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.
 

Nechory, vesnice jen z vinných sklepů

Pro změnu na druhou stranu od Hodonína, tedy na západ, v podobné vzdálenosti jako Plže najdete druhý slovácký vinařský unikát. Nechory, vzdálené asi 1 km od obce Prušánky, jsou unikátní vesnicí, jež je tvořena jen a pouze vinnými sklepy. Vinné sklepy vytvářejí ráz malé obce s vlastním náměstíčkem a přiléhajícími uličkami. Jsou ojedinělou lidmi vytvořenou lokalitou, kde nikdo nebydlí. Všechna stavení slouží pouze pro jeden účel, a to pro výrobu vína a pěstování révy. V průběhu let se sklepní vesnička natolik rozrostla, že dnes tvoří v podstatě už dvě – Horní a Dolní Nechory. Dolní Nechory tvoří onu obdivovanou vinařskou vesničku, zatímco Horní Nechory se rozkládají podél vinohradnické cesty, vedoucí přímo mezi vinohrady. V dnešní době je v Nechorách více než 450 vinných sklepů a nacházejí se v nich i soukromé zájezdní vinárny nebo možnosti ubytování. Přes Nechory vede také oblíbená vinařská cyklistická stezka.
 

Vinařská stezka Podluží

Pokud dáváte přednost aktivnímu, nebo dokonce sportovnímu trávení volna, ale zároveň nechcete úplně vypustit víno, kvůli kterému jste do okolí Hodonína vyrazili, najdete na Slovácku také řadu možností. Jako první se nabízí Vinařská stezka Podluží. Začít se dá třeba právě v Hodoníně. Trasa stezky vede od jižní hranice Moravy rovinatou částí centrálního Podluží přes kopečky na okraji Kyjovské pahorkatiny v okolí Starého Poddvorova k severním vinařským oblastem Slovácka, kde vinice střídají rozlehlé lesní partie. Konec stezky pak může být třeba další centrum této oblasti – Břeclav. Stezka je dlouhá zhruba 130 km, a tak ji pro jednodenní výlet vyhledávají zdatnější cyklisti. Ti, kdo se rádi cestou kochají a zastavují, si cestu plánují jako vícedenní s večerními posezeními ve sklepích a se stylovým vinařským noclehem. Více se o této stezce dozvíte zde.
 

Kolem Hodonína, a vlastně na celém Slovácku, je toho k vidění i ochutnání samozřejmě mnohem více. Každý si tu najde to svoje a rád se bude vracet.

Více informací a tipů na vinařské cíle v regionu najdete na www.wineofczechrepublic.cz.