Víkend u moře? Chorvatsko je ideální!

10. květen 2018, 22:09
Víkend u moře? Chorvatsko je ideální!

Pokud si myslíte, že strávit víkend u moře je výsadou jen těch, kteří žijí v přímořských zemích, je na čase váš názor změnit. Prodloužený víkend plný slunce, čistého moře, nových vůní a chutí si můžete dopřát i vy. A nebude vás ani tolik stát, pokud pojedete vlastním vozem. Cílová destinace? Chorvatsko!

Jedna z nejoblíbenějších zemí jižní Evropy je pro Čechy velmi dobře dostupná. Cesta z Prahy na poloostrov Istrie trvá autem přibližně 9 hodin. Na krátký pobyt jižněji než na Istrii se nevyplatí jet, ale rozhodně si nemyslete, že budete na severu země nějak ochuzeni. Istrie je překrásný poloostrov s malebnými městy, průzračnou vodou, skvělými plážemi i kulturními a historickými místy. Přinášíme vám několik na tipů na místa, která stojí za to navštívit.

Pula a její magnet – římský amfiteátr

Pula je nádherné historické město na jihu Istrijského poloostrova, které kromě jiného láká především na majestátní římský amfiteátr, který dříve sloužil jako bojiště gladiátorů. V dnešní době je to ceněná historická a kulturní památka, kde se každoročně konají nejrůznější kulturní akce a festivaly.

Pula má 65 000 obyvatel a je to největší město na Istrii, které leží na jihu poloostrova. Přestože je živé, je příjemné, nabízí možnosti romantických procházek i posezení v restauracích, stylových kavárničkách i vinárnách. V blízkém okolí se nachází hezké oblázkové pláže s čistou vodou a možností občerstvení. Je to ideální místo pro strávení krátké několikadenní dovolené, neboť vám nabídne vše, co si můžete přát.

V Medulinu si užijte skvělé koupání

Pouhých 10 kilometrů od města Pula, na nejjižnějším cípu Istrijského poloostrova, leží malé letovisko Medulin, které si získalo srdce mnoha turistů. Mnoho z nich sem opakovaně a každoročně namířeno. Ptáte se proč? Především jsou to úžasné podmínky pro koupání, které tady najdete.

26_bijeca

Křišťálově čisté moře je přesně to, proč sem turisté tak rádi jezdí. V Medulinském zálivu se můžete procházet po písečném dnu, najdete tu pláže tvořené pískem i oblázky. Nejznámější a nejoblíbenější je písečná pláž Bijeca dlouhá více než jeden kilometr. Vstup do vody je velmi pozvolný, proto je to vhodné místo i pro rodiny s malými dětmi. Lemována je stromy, které tvoří příjemný přirozený stín a nechybí tu ani restaurace a různé druhy občerstvení. Pro ty, kteří si chtějí na své víkendové dovolené užít především koupání, je to místo jako stvořené.

Druhou výhodou je také blízkost výše zmíněné Puly. Až vás totiž přestane po pár hodinách slunění na pláži bavit, není nic jednoduššího, než si zajet do Puly na výlet. Na procházku po městě a posezení v kavárně vám budou stačit klidně i pouhé dvě hodiny.

Romantiku a klid najdete v městečku Fažana

Malé letovisko Fažana leží na jihozápadě poloostrova Istrie přibližně 9 km na severozápad od Puly. I toto místo je ideální pro několikadenní lenošení.

Fažana je krásné a malebné městečko, stará rybářská obec, která nabízí především klidnou a pohodovou dovolenou. Užijete si tu skvělé koupání – například v zátoce Runci nebo na 3 km vzdálené pláži Bival v letovisku Valbandon, která je vyznamenaná Modrou vlajkou. Fažana je strategické místo pro ty, kteří mají rádi výlety. Vyrazit můžete do blízké Puly nebo na unikátní ostrovy Brijuni, které jsou chorvatským národním parkem s nedotčenou přírodou a leží pouhé 2 km od Fažany. Ostrovy jsou známé především tím, že zde měl letní rezidenci bývalý jugoslávský prezident Tito. Najdete zde luxusní safari park, který má právě on na svědomí: nechal si sem exotická zvířata poslat a některá dostal darem od svých zámožných návštěv. Uměle zde byly vysázeny také subtropické rostliny a stromy. Ostrov tak působí jako z jiného světa a rozhodně stojí za návštěvu, pokud vám to čas dovolí.

26_rovinj

Mezi další zajímavá a oblíbená letoviska Istrie patří například kouzelné město Rovinj, rybářské město Rabac s působivým Labinem na kopci za zády nebo oblíbený Poreč. Pokud tedy máte čas jen na krátkou dovolenou a nechcete si nechat ujít moře, Chorvatsko je skvělým místem!