Velkopavlovicko vínu zaslíbené

24. srpen 2020, 13:25
Velkopavlovicko vínu zaslíbené

Velkopavlovická vinařská podoblast dostala své jméno podle města Velké Pavlovice, v jehož okolí se rozprostírá. Daří se zde hlavně červenému vínu, ale výjimečnost zdejších červených v ničem neubírá kvalitě velkopavlovických bílých vín. A protože se víno nejlépe vychutnává v místě, kde je doma a kde vzniklo, přinášíme několik tipů, jak si jej užít právě v okolí Velkých Pavlovic.

Velkopavlovická vinařská podoblast je v České republice vůbec největší, a proto se zde nachází také spousta míst k návštěvě a ještě více vína k ochutnání. Na prozkoumání všech místních zajímavostí by jedna dovolená určitě nestačila, a tak vybíráme alespoň tři tipy, které lze stihnout i za víkend a mohou sloužit jako začátek vinného objevování Moravy.

Velké Pavlovice, opilá architektura, šlechtění i krajina

Velké Pavlovice jsou jednou z nejvýznamnějších a zároveň také nejznámějších vinařských obcí na Moravě. Zajímavostí, která při návštěvě Velkých Pavlovic budí nejvíce pozornosti, jsou jednoznačně tzv. Opilé sklepy. Tyto trochu atypické stavby s cílem poutat pozornost a možná i malinko dráždit architektonické puritány vznikly zcela záměrně. Postaveny byly v roce 2012, a jedná se tedy o moderní stavby, které slouží převážně pro ubytování. Opilé sklepy jsou řada 15 sklepních objektů, které jsou na první pohled poznat hlavně díky hravé barevnosti a netradičním tvarům, které svým vlněním respektují terénní linie přilehlého svahu. Tato uměle vytvořená sklepní ulička se stala vyhledávaným cílem turistů i vycházek místních občanů. Víno se přímo zde sice nevyrábí, ale ve Velkých Pavlovicích je řada sklepů, kde je možné u vína posedět. Kromě sklepů zde stojí určitě za návštěvu také Šlechtitelská stanice vinařská, kde byly vyšlechtěny mnohé oblíbené odrůdy révy vinné, jako je André, Aurelius a hlavně Pálava. Mezi vinicemi se nachází rozhledna Slunečná, připomínající keř révy vinné, a zapomenout také nesmíme na Vinné sklepy Františka Lotrinského, nejstarší historické sklepy staré přes 250 let.

Největší vinařská obec Velké Bílovice

Velkopavlovická vinařská podoblast je tvořena mnoha menšími i většími vinařskými obcemi. Největší obcí zde i v celé České republice jsou Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Není známo, jestli tu někdo dokázal ochutnat všechna vína, ale určitě si to své najde každý.  Réva vinná se zde pěstuje od pradávna a i dnes tady najdeme bezmála 750 ha vinic. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří nějaký vinohrad nebo vinný sklep. Konají se zde také oblíbené akce typu otevřené sklepy, během kterých vinaři v obci najednou otevřou své sklepy a milovníci vína chodí po obci a ochutnávají a ochutnávají. K tomu je připraveno mnoho dobrého jídla, často hraje muzika a celé se to nese ve velmi příjemné atmosféře.
 

 

Filmové Zaječí

V pomyslném trojúhelníku, spolu s Velkými Pavlovicemi a Bílovicemi, leží vinařská obec Zaječí. Ta je oproti ostatním dvěma sice výrazně menší, nikoliv však méně zajímavá a známá. Nachází se zde známé Vinařství U Kapličky, v jehož prostorách a okolí se natáčely filmy z vinařského prostředí Bobule a seriál Vinaři. Naproti tomuto dnes již vinařskému komplexu lze posedět, odpočinout si a pokochat se výhledem na vinice z terasy vinného baru vinařství Vajbar. V neposlední řadě pak stojí za zmínku vinařství Nosreti, které je zajímavé svou moderní architekturou a milovníci vína zde mohou získat neoficiální vinný doktorát, tedy absolvovat kurz o víně.


Kromě těchto tří vinařských obcí se v naší největší vinařské podoblasti nachází dalších cca 70, takže návštěva Velkých Pavlovic, Velkých Bílovic a Zaječí bude jen začátek.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.