V ZOO PRAHA SE NARODILA DALŠÍ GUERÉZA PLÁŠTÍKOVÁ

4. duben 2019, 14:14
V ZOO PRAHA SE NARODILA DALŠÍ GUERÉZA PLÁŠTÍKOVÁ

Ve středu 3. dubna ráno přibyl do skupiny gueréz pláštíkových v Zoo Praha další přírůstek, tentokrát jubilejní.

Zkušené matce Lucii se narodilo v pořadí již desáté mládě. Shodou náhod ho navíc přivedla na svět přesně rok od porodu svého předchozího potomka.

Bystrá a zvídavá gueréza Lucie se opět projevila jako vzorná matka, která dobře ví, jak si má počínat. Podle chovatelů se její potomek zatím jeví být v naprostém pořádku. „Mládě je řádně očištěné a byl u něj pozorován dobrý úchopový i sací reflex,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Mládě je možné už teď pozorovat v expozici gueréz na Opičích ostrovech v dolní části pražské zoo. „Pozná se snadno – je totiž celé bílé s růžovým obličejem. Známky šednutí srsti se u něj projeví přibližně po měsíci,“ vysvětlil vrchní chovatel primátů David Vala. Typicky černobílé zbarvení s pláštěm delších chlupů na plecích a na hřbetě pak malá gueréza získá zhruba ve věku jednoho roku.

Návštěvníci mohou být svědky i toho, jak samice půjčuje své mládě ostatním členům skupiny, včetně těch nejmladších. Jde o chování, které je pro tyto společenské stromové opice typické. Jediný, kdo si mládě nebere, je chovný samec Katanga, jehož úlohou je dohlížet na bezpečí rodiny.