V Trogiru se přenesete do středověku – jde o opravdu půvabný kousek Chorvatska

17. květen 2022, 16:05

Hledáte tip na dovolenou v Chorvatsku? Pak vyzkoušejte kouzelné chorvatské město Trogir. Leží u Jaderského moře, přibližně 30 km západně od známého Splitu. A i když je poměrně malé, během sezóny ho každý den navštíví tisíce turistů.

shutterstock_1472949383

Míří totiž do historického starého města, které bylo díky své výjimečnosti zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Pokud ho chcete vidět, musíte zamířit na ostrov spojený s pevninou dvěma mosty. Ale ve hře není jen historická zástavba, ve starém městě je totiž k mání i mnoho hotelů a hostelů, které se předhání v nabídkách ubytování. Sehnat výhodnou nabídku last minute Chorvatsko přímo sem tak není vůbec obtížné.

Jak se dostat do Trogiru

Do města se můžete vydat vlastním autem, autobusem (jezdí  v poměrně krátkých intervalech) nebo vodním taxi. Pokud chcete navštívit Trogir, pak rozhodně v dopoledních hodinách. Jde totiž o jednu z hlavních turistických atrakcí Chorvatska, a tak není divu, že je město zhruba od jedenácté hodiny dopolední každý den přeplněné davy turistů. A kam se vypravit?

Zajímavosti Trogiru

Pokud je dovolené vaším hlavním společníkem gauč, pak už ani dál číst nemusíte. Ale jestliže se rádi vydáváte do okolí  a poznáváte všechny krásy země, kterou jste navštívili, měli byste zjistit, kam se vydat právě v Trogiru.

Promenáda a přístav

Prvním cílem by měl být určitě přístav a promenáda - přístav je centrem zábavy a samotná promenáda (i když není příliš dlouhá) nabídne množství restaurací, kaváren, klubů a hotelů. A když je pěkné počasí, bývají zde otevřeny i venkovní zahrádky, takže si můžete vychutnat kávu nebo oběd zároveň s dechberoucím výhledem na přístav, ve kterém se pořád něco děje. Pamatujte si ale, že na procházku po promenádě je nejlepší vyrazit vždy brzy ráno, tedy ve chvíli, kdy město teprve začíná ožívat. Odpoledne tu naopak bývá silně přecpáno.

Pevnost Kamerlengo

Když už se budete procházet po dlažbě trogirské promenády, pak určitě dojděte až na její konec. Právě tam se totiž nachází pevnost Kamerlengo, jejíž historie sahá až do 15. století. Původně byla navržena k obraně města před nepřátelskými nájezdy, ale dnes se z ní stalo známé zábavní a turistické centrum. Těšit se můžete například na pravidelná umělecká představení a z volně přístupných věží pevnosti se vám naskytne nádherný výhled na promenádu a přístav.

Středověká hodinová věž

Ale Kamerlengo není jediným zdejším odkazem na středověk. Na první pohled vás také zaujme hodinová věž s lodžií, která stojí hlavním náměstí. Tato památka pochází také z 15. století a nachází se na místě, kde dříve stál kostel svatého Šebestiána. Určitě ji poznáte, její ručičky jsou totiž zlaté a ukazují vždy přesně.

Katedrála svatého Vavřince

Další velmi známou stavbou v Trogiru je katedrála svatého Vavřince. Jde o románsko-gotickou katedrálu, která se stavěla 4. století. Práce na ní totiž začaly ve 13. století a skončily teprve v 17. století. Poznáte ji podle charakteristické zvonice s krásnou vyhlídkovou věží, tyčící se do výšky 47 metrů. Za vstup na věž se bohužel platí. Výstupu nahoru však rozhodně litovat nebude, Trogir se totiž před vámi rozprostře jako na dlani.

Ještě lepší ubytování na Čiovu

Pokud ovšem nechcete strávit celou dovolenou uprostřed města, pak pro vás bude mnohem jednodušší zůstat na ostrově Čiovo, spojeném s Trogirem šikovným mostem. K mání jsou tu opravdu krásné pláže, kempy a hotely, ale oproti Trogiru je tu mnohem klidněji. A pokud máte rádi aktivní dovolenou, pak si můžete bez jakýchkoliv komplikací odpočinout ve Splitu a okolí a Trogir navštívit v rámci některého jednodenního výletu.

Foto: ©Borisb17 / Shutterstock.com