V pražské zoo se narodily stovky mláďat

19. květen 2014, 14:50
V pražské zoo se narodily stovky mláďat

V Zoo Praha se od začátku roku narodilo přes 300 mláďat ve více než 70 druzích! Téměř sto z nich jsou savci, plazů je přes 160 a ptáci, kteří navíc odchovávají adoptovaná mláďata z jiných zoo, obohatili své řady o 85 ptáčat.

Porodní boudu v Pavilonu kočkovitých šelem právě začíná opouštět měsíc a půl staré kotě karakala a spolu s matkou Karkulkou je k vidění ve venkovním výběhu. Nejlepší šanci spatřit tuto dvojici mají návštěvníci časně po ránu nebo ke konci otevírací doby, kdy jsou karakalové aktivní.

Mláďata jsou aktuálně ale i ve výbězích takinů indických, pekari páskovaných či losů evropských nebo v prostorách skalního masívu, který obývají kozorožci kavkazští nebo paovce hřivnaté.

Desítky ptačích párů vyvedly přirozeně svá mláďata. Mezi významné letošní odchovy patří kriticky ohrožený lori balijský, u kterého jde o první letošní odchov v zoo v celé Evropě! Mezi další úspěchy patří ptáčata puštíků brýlatých, flétnáků australských, kystráčků modrolících nebo orlů kamčatských.

Pražští ptáci se však osvědčili i jako adoptivní rodiče mláďat z jiných zoo – významný je hned dvojí odchov čápů marabu afrických.

Mezi plazy jsou bezpochyby nejvýznamnějšími přírůstky mláďata želvy texaské. Tento choulostivý druh rozmnožila pražská zoo v roce 2010 jako vůbec první v Evropě. V letošním roce se vylíhla již dvě mláďata a další vajíčka jsou v umělé líhni těsně před líhnutím.

Nejbližších týdnem očekává pražská zoo narození dalších hříbat koní Převalského.

Foto – Mládě karakala s matkou Karkulkou. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha, Takin indický krátce po narození. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha,  Mládě paovce hřivnaté dovádějící na skalním masívu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha, Rodina pekari páskovaných. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha, Adoptované mládě čápa marabu v pražské zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Prah