V Praze může vzniknout první muzeum filmu!

27. listopad 2014, 15:54
V Praze může vzniknout první muzeum filmu!

Národní filmové muzeum: Film není jen to, na co chodíte do kina.

Existují u nás muzea lega, hudby i čokolády, ale český film zůstává stále opomíjen. Připravovaná interaktivní výstava Trailer NaFilM, která bude zahájena v květnu 2015 ve spolupráci s muzeem Montanelli (MuMo, nezisková organizace Nadace DrAK), představí to, jak by mohlo české Národní filmové muzeum vypadat (NaFilM). Na realizaci této jedinečné výstavy mohou filmoví nadšenci (a samozřejmě nejen ti) přispět pomocí crowdfundingového portálu Hithit.cz. Tam byla před několika dny spuštěna kampaň, která již vybrala více než polovinu cílové částky.

"Jsme přesvědčení o tom, že český film si svoje vlastní muzeum opravdu zaslouží, ostatně ve většině světových metropolí muzeum kinematografie najdete," říká Terezie Křížkovská, jedna z hlavních organizátorů studentského projektu Národního Filmového Muzea (NaFilM). „Naše filmové dědictví je v archivech a depozitářích schované opravdu už příliš dlouho a rádi bychom ukázali, že film není jen to, na co se chodí do kina. Výstava Trailer NaFilM je pro nás velkou výzvou a díky spolupráci s Museem Montanelli chceme veřejnosti představit, jak by mohlo vypadat české filmové muzeum, na jehož koncepci přes dva roky pracujeme,“ dodává Křížkovská.

Interaktivní výstava Trailer NaFilM přenese návštěvníky do filmového zákulisí a nechá je nahlédnout do tajů stoletého vývoje české kinematografie. Mimo jiné představí osudy a filmy tvůrců, kteří z politických důvodů odešli do zahraničí, bude se věnovat i často opomíjené zvukové stránce filmů a nabídne pohled na to, jak promítání vnímali avantgardisté první poloviny 20. století. Výstavu doprovodí také přednášky a diskuze, workshopy, speciální komentované prohlídky a programy pro školy.

Organizátoři se rozhodli získat část peněz na realizaci výstavy pomocí crowdfundingového portálu Hithit.cz v rámci kampaň Pojďte na film do muzea! (www.hithit.com/cs/project/945/pojdte-nafilm-do-muzea). Crowdfunding je podle organizátorů jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit, zda má česká veřejnost o vznik nového filmového muzea zájem. Za finanční příspěvek mohou podporovatelé na Hithit.cz získat jednu z originálních odměn od šperku z filmového negativu, přes dobrodružnou filmovou bojovku v ulicích Prahy až po netradiční zážitkovou filmovou gastronomii pro dva. V případě úspěchu kampaně přislíbila projektu finanční podporu například Nadace Vodafone ČR, jejíž programu Vpohybu se studenti účastní.

Projekt NaFilM vzniká pod záštitou Univerzity Karlovy, podpořen byl i programem Evropské unie Mládež v akci.

Upoutávku k projektu