Trumfová esa JazzFestu Brno pro rok 2015: Bobby McFerrin, Chick Corea a Dianne Reeves

27. listopad 2014, 15:14
Trumfová esa JazzFestu Brno pro rok 2015: Bobby McFerrin, Chick Corea a Dianne Reeves

Čtrnácté pokračování festivalu JazzFestBrno rozkrývá karty a láká na trumfová esa jazzového žánru. Program zavedené přehlídky odstartuje 17. března v Bobycentru čtyřnásobná držitelka ceny Grammy Dianne Reeves, jeho vrchol v nevšední synergii obstarají hlasový kouzelník Bobby McFerrin a pianista par excellence Chick Corea 17. června v hale Vodova. Dvojice těchto vynikajících hudebníků vystupuje společně jen velmi zřídka a do Česka se svým unikátním projektem přijíždí vůbec poprvé.

Limitovaná vánoční série vstupenek na koncerty v cenách od 390 do 1990 Kč je v prodeji od 26. 11. na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. V rámci vystoupení Bobbyho McFerrina a Chicka Corey pořadatelé nabízejí i unikátní možnost zakoupení vstupenky přímo na pódium (za 2990 Kč). Atraktivní příležitostí pro zájemce o kombinované zážitky je VIP vstupenka, která zahrnuje nejlepší místa v hledišti a zároveň nabízí luxusní občerstvení (za 3990 Kč). Více informací na www.jazzfestbrno.cz.

Zřejmě nejtvořivější hudebník planety, milovník hudebních překvapení a okamžitých asociací Bobby McFerrin má v Česku širokou posluchačskou základnu a od svého prvního vystoupení v roce 2008 se sem s různými projekty vrátil hned několikrát. „Bobby McFerrin si během svých předchozích návštěv v České republice získal obrovskou přízeň zdejšího publika a podobné popularitě se těší i Chick Corea. Oba již v Brně samostatně hráli, společné vystoupení se tak nabízí jako přirozené pokračování jejich brněnského hudebního příběhu,“ říká za pořadatele umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. „Znají se už řadu let, mají za sebou nespočetná vystoupení a jejich vzájemné napojení i schopnost vtáhnout posluchače do tvůrčího dění nemají obdoby. Bobby McFerrin je navíc v situaci „jeden na jednoho“ určitě umělecky nejsilnější. Může se tak totiž nejvýrazněji projevit jeho šestý smysl,“ dodává Spilka.

Kořeny spolupráce Bobbyho McFerrina a Chicka Corey sahají do počátku devadesátých let, kdy společně natočili desku Play. McFerrin je často označován za krále hudebního humoru, projekt Play ovšem dokázal, že Corea za svým kolegou muzikálností ani vtipností vůbec nezaostává. Naopak je mu nevysychajícím pramenem inspirace. Vzájemně se provokují, nahrávají si hudební žertíky a s radostí do hry zapojují své posluchače. Na jiskřivé a invenční spolupráci dvou hudebních velikánů nezanechává žádnou stopu ani zub času a při každém dalším setkání objevuje tato dvojice další netušená zákoutí svých uměleckých dovedností. McFerrin jako vždy vyniká absolutní intonační přesností, vynalézavostí a schopností simulovat hlasem nejrůznější hudební nástroje s obrovským rozsahem barevných odstínů a expresivity. Corea se zase ukazuje jako hudebník, který svoji precizní techniku plně propůjčuje hudbě a zůstává stejně hravý jako McFerrin. K hudební konverzaci se starým přítelem Bobbym McFerrinem se Corea vrací kdykoliv jen může, ale určitě to není tak často, jak by si oba přáli. Jejich kalendáře jsou přeplněné, a proto si tyto vzácné příležitosti naplno užívají. Jejich pódiové rozhovory jsou plné úcty, humoru i nedostižného duchovního napojení.

Pokud je Bobby McFerrin ztělesněním nespoutané kreativity, Dianne Reeves můžeme považovat za etalon jazzové zpěvačky - pohledná Afroameričanka se zvučným hlasem, frázováním a hudebním citem srovnatelným s největšími pěveckými osobnostmi jazzové historie.  Díky své virtuositě, improvizačním dovednostem a stylovosti obdržela charismatická Reeves (jako vůbec první umělkyně v historii) cenu Grammy za nejlepší pěvecký výkon za tři po sobě jdoucí nahrávky v kategorii jazzu a právě Bobby McFerrin ji považuje za největší žijící zpěvačku v oblasti  jazzu a R&B. Její poslední (a první po více než pěti letech) album Beautiful Life vyšlo v únoru 2014. Produkovala jej vynikající bubenice Terri Lyne Carrington a vedle nádherného hlasu samotné Reeves nabízí i hudební konverzace s Gregorym Porterem, Robertem Glasperem, Lalah Hathaway a Esperanzou Spalding. Beautiful Life potvrzuje, že Reeves je ve formě a svůj talent dokáže prodat i v kontextu na pomezí jazzu a R´n´B.


Kromě vystoupení světových hvězd festival nabídne v průběhu měsíců března a dubna tradiční koncerty v nejrůznějších brněnských koncertních sálech a klubech. Místa konání budou hostit jak zástupce české hudební scény, tak reprezentanty progresivního zámořského i evropského jazzu. Populární organizované jamsessions a tvůrčí dílny jsou od počátku festivalové historie její nedílnou součástí a bude tomu tak i v ročníku čtrnáctém.

JAZZFESTBRNO 2015 – první odhalené koncerty:

17. 3. 2015, 19.30, Bobycentrum, Dianne Reeves

17. 6. 2015, 19.30, Hala Vodova, Chick Corea & Bobby McFerrin

Podrobné informace ke koncertům jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz, www.nejkoncerty.cz, www.bobbymcferrin.cz a www.chickcorea.cz.