Trojská botanická zahrada slaví další pěstitelský úspěch. Poprvé tu kvete botanický banánovník z Bornea

26. duben 2021, 23:37
Trojská botanická zahrada slaví další pěstitelský úspěch. Poprvé tu kvete botanický banánovník z Bornea

V tropickém skleníku Fata Morgana pražské botanické zahrady vykvetla unikátní rostlina. Jedná se o banánovník Musa muluensis, který pochází z ostrova Borneo. Je to poměrně vzácný druh, roste pouze na velmi malém území národního parku Mulu na ostrově Borneo. Botanická zahrada hl. m. Prahy má tento nešlechtěný, přírodní banánovník ve svých sbírkách od roku 2010, kdy zakoupila semena z Bornea. Letos poprvé tato rostlina vykvetla.

„Úkolem botanických zahrad je kromě prezentace botaniky také vědecká činnost a zachování rostlinného genofondu. Těší nás, pokud se nám podaří vypěstovat vzácné a unikátní rostliny. Tento druh banánovníku se řadí mezi nejzajímavější rostliny, na které ve skleníku Fata Morgana můžete narazit. Doufám, že i návštěvníci se už brzo stanou svědky těchto přírodních zázraků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Musa muluensis je planý, přírodní druh banánovníku. V přírodě se vyskytuje v oblasti bornejského národního parku Mulu, který je proslavený mohutnými vápencovými systémy včetně jeskyní. Přírodní nešlechtěné banánovníky mají obvykle velmi malé plody a v dužnině se nacházejí poměrně velká černá semena (na rozdíl od šlechtěných užitkových banánů). „V roce 2010 se nám podařilo získat semena tohoto unikátního banánovníku z ostrova Borneo. Ze semene jsme vypěstovali rostlinu, kterou jsme v roce 2013 vysadili ve skleníku Fata Morgana. První roky byl růst docela slabý, teprve poslední 2 roky zesílil a vyrostl do výše zhruba 4 m a od báze tvoří nové kmeny. To jsme již netrpělivě vyhlíželi květenství a to skutečně nastalo v těchto dnech,“ uvádí Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Celkem se rozlišuje přes 70 druhů banánovníků rozšířených v tropických oblastech Starého světa od Indie po Austrálii, jedno z center jejich rozšíření je právě Borneo. Banánovníky jsou nejvyšší byliny světa. Nejmohutnější banánovník světa Musa ingens roste ve vyšších polohách ostrova Nová Guinea, jeho výška může být až 15 metrů.

Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách nejrůznější zajímavé druhy banánovníků. Od zimovzdorných druhů, jako je například Musa basjoo a nádherně kvetoucí Musella, které si mohou i drobní pěstitelé vysadit ve svých zahradách, po vzácný druh Musa haekkinenii. Tento přírodní druh pochází z Vietnamu a jedná se o drobnější rostlinu s výraznými červenými květy. Popsán byl až v roce 2013. Ve sbírce zahrady je i zajímavý druh Ensete ventricosum, u kterého se nekonzumují plody, ale květenství. Botanická zahrada Praha vlastní rozsáhlou sbírku zázvorovitých rostlin, mezi které banánovníky patří. Na této sbírce zahrada úzce spolupracuje s botanickou zahradou v Singapuru.

Botanická zahrada hl. m. Prahy se 12. dubna 2021 opět otevřela veřejnosti. Přístupné jsou zatím pouze venkovní expozice. Do zahrady lze vstupovat pouze hlavními vstupy, které jsou otevřené denně od 9.00 do 19.00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách a nově také on-line prostřednictvím webových stránek www.botanicka.cz. Provoz botanické zahrady se řídí aktuálně platnými opatřeními.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).

Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz