TROCNOVSKÉ SLAVNOSTI 2017

15. srpen 2017, 22:59
TROCNOVSKÉ SLAVNOSTI 2017

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích Vás srdečně zve na čtvrtý ročník TROCNOVSKÝCH SLAVNOSTÍ, které se uskuteční v sobotu 9. září 2017 od 13:00 hodin v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova (Trocnov, 373 12, Borovany). Vstup je jako každý rok zcela zdarma. Akce připomene 500. výročí od počátku reformace církve, kdy Martin Luther zveřejnil svých 95 tezí. Návštěvníci se i letos mohou těšit na bohatý kulturní a doprovodný program určený pro děti i dospělé.

Slavnostní zahájení akce proběhne ve 13:00 výstřelem z děla u hlavního podia a první ze svých tří vystoupení předvede skupina historického šermu z Českých Budějovic - Fedrfechtýři.

Následně přivítáme vzácné hosty, kterými budou hejtmanka Jihočeského kraje Mgr. Ivana Stráská, starosta města Borovany Ing. Petr Jenkner, vedoucí knihovny Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a kurátorka muzejních sbírek Mgr. Helena Stejskalová a starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jihočeského kraje Mgr. Jiří Žižka.
Děti z SDH Hamr u Chlumu si po tomto bloku připravili ukázku hasičského zásahu a návštěvníkům předvedou, že s požárem si dokážou poradit stejně tak jako jejich dospělé protějšky.

Ukázkou renesančních tanců se pod vedením Marie Kabeláčové představí divadelní a taneční soubor Kukačky ze střediska Nazaret (Diakonie a misie Církve československé husitské) v Borovanech.

Vážně i nevážně dále vyzpovídá H. Stejskalová na hlavním podiu uznávaného českého historika a držitele ceny Učené společnosti profesora Petra Čorneje, jenž si pro návštěvníky přichystal i poutavou komentovanou prohlídku muzejní expozice.
Uskupení Living history přiblíží život v historické době autentickým a živoucím způsobem na louce u hlavního podia. Pro zájemce jsou připraveny pravidelné prohlídky jejich tábora a ležení.

O hudební produkci se postarají kapely Želiborů a přátelé z Českých Budějovic a Papouškovo sirotci z Českého Krumlova. Milovníci country hudby a folku si tak jistě přijdou na své.

Připraven je i řemeslný jarmark, kde můžete zakoupit různorodé suvenýry ruční výroby či obdivovat tvůrce přímo při práci.
Program Trocnovských slavností se ovšem neodehraje pouze na hlavním podiu a na louce pod mohylou, ale rovněž u budovy muzea. Již na samotném začátku akce Vás zde pozve archeoložka Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Zuzana Thomová na komentovanou prohlídku přilehlých dvorců nebo Helena Stejskalová na netradiční prohlídku muzejní expozice.

Dětské návštěvníky zabaví nejen kejklíř Jonáš, který během dne vystoupí hned několikrát ale i loutkové představení Čertovská pohádka divadelního souboru Studna. V přilehlém sadu na děti čekají různorodé herní aktivity a na terase pod lesovnou nahlédnou do iluminátorské dílny Václava IV. Na louce si pak mohou pod Žižkovým dohledem zastřílet z luku na 3D modely nebo si vyzkoušet požární sport a stříkání na cíl dětskou stříkačkou.

Po celou dobu trvání akce je pro návštěvníky zajištěno i občerstvení a zdravotnická služba.