TRAGICKÝ OSUD ŽENY Z RODU TRAUTENBERGŮ NA VILDŠTEJNĚ

5. září 2020, 22:52
TRAGICKÝ OSUD ŽENY Z RODU TRAUTENBERGŮ NA VILDŠTEJNĚ

Na hradě Vildštejn ve Skalné se od jeho založení ministeriály Nothafty vystřídalo mnoho panovníků a rodů. Jedni z nejvýznamnějších byli Trautenbergové, kteří zde od roku 1614 sídlili více než 200 let.

Nebyli zrovna oblíbení svými sousedy ani svými poddanými, těm nakládali stále více a více roboty. A tak se Chebané jednoho dne rozhodli se pomstít.

Jednu z dcer Tratenberga, která se věnovala léčitelství a bylinkářství nařkli z čarodějnictví. V té době znamenalo takovéto označení nejen upálení dotyčné, ale také ztrátu cti a konfiskaci rodového majetku. To Trautenberg samozřejmě nemohl dovolit, a tak se po ženě, která je dnes v místních pověstech nazývána Johankou, slehla zem….

V podhradí se tradovalo, že ji nechali zazdít zaživa v hradním sklepení, či že je tam uvězněna….

V osmdesátých letech minulého století se našla skupinka nadšenců, kteří se rozhodli tuto památku, díky nezájmu tehdejších úředníků zchátralou a k demolici určenou, opravit. Při jejich práci byly v roce 1987 v komínové šachtě nalezeny lidské ostatky….

Tento nález způsobil ve Skalné rozruch a opět vypluly na povrch staré pověsti o ženě, které se její rodina zbavila…..

 Zkoumání znalců určilo stáří ostatků, také pohlaví, přibližný věk a výšku jejich majitele. Jedná se o ostatky ženy ve věku 50 až 60 let, která měřila 165 cm, žijící před zhruba 250 lety.

Je tedy více než pravděpodobné, že se jedná opravdu o ostatky ženy, kterou na tomto hradě potkal tragický osud.

V dnes již zkonstruovaném hradě jsou tyto ostatky k vidění v nejstarší části, v románské kapli. Majitelé a zaměstnanci se zde nebojí, vždy při příchodu a odchodu ze sklepa, kde se původní komínová šachta nacházela, slušně pozdraví a po chodbách se pohybují tak, aby jistě hodnou duši léčitelky a bylinkářky příliš neobtěžovali.

Navštivte tento unikátní, nejstarší fungující hrad v západních Čechách, hrad Vildštejn, a přesvědčte se sami, zda toto místo nahání husí kůži či nikoli. Můžete zde najíst v restauraci Hodovna či se ubytovat přímo na nádvoří.