Toužíte po letním dobrodružství? Zkuste cestování na vlastní pěst

25. červen 2021, 21:53
Toužíte po letním dobrodružství? Zkuste cestování na vlastní pěst

Čas dovolených je tu a spolu s ním i rozhodování, zda znovu vsadíte na cestovní kancelář, nebo se pustíte do cestování na vlastní pěst. Jaké jsou jeho výhody, je opravdu levnější a na co si dát pozor?

Výhody cestování na vlastní pěst

Vyrazit na dovolenou po vlastní ose je velmi oblíbeným způsobem cestování především u mladší generace. Poslední dobou však tento trend proniká i mezi starší zájemce o dobrodružství, přičemž hlavním lákadlem bývá finanční dostupnost. Rozhodně záleží na destinaci, kterou si pro svou cestu zvolíte, nicméně pokud si dopravu, ubytování a stravu vyberete sami, vyjde vás to obvykle levněji než u cestovní kanceláře. Další výhodou je, že se nemusíte ohlížet na program cestovní kanceláře a také se spíše podíváte na místa, která byste jinak nenavštívili.

TIP: Přestože se cestování na vlastní pěst většinou nese v duchu úspor, cestovní pojištění je položkou, na které byste rozhodně šetřit neměli. Je skvělým parťákem na krátké i delší cesty a vy se díky němu budete cítit jistější.

Na co myslet, než vyrazíte

Mnoho cestovatelů se chybně domnívá, že stačí sbalit kufr, vyrazit na letiště, na nejbližší pokladně koupit letenku a vše ostatní se zařídí cestou. Takový způsob cestování by se vám však mohl značně prodražit. Svoboda, která je velkou výhodou cestování na vlastní pěst, totiž může být zároveň i největším kamenem úrazu. Pokud chcete opravdu ušetřit, měli byste se na cestu pořádně připravit. Zkuste si nastudovat informace o destinaci, možné způsoby ubytování, dopravy i stravování. Zjistěte si, jaká jsou největší rizika v dané oblasti a čeho byste se měli jako turisté vyvarovat. Díky takovému přístupu předejdete zbytečným výdajům a dalším komplikacím.

Na co si dát pozor

Cestování na vlastní pěst má bezpochyby mnoho výhod, nicméně vzhledem k tomu, že za vámi nestojí žádná cestovní kancelář, leží veškerá zodpovědnost na vašich bedrech. Na co si tedy dát pozor?

  • Letenky: Pokud chcete minimalizovat cestovní náklady, zajistěte si letenky s dostatečným předstihem. Takový postup sice vyžaduje čas, nicméně vám pomůže ušetřit peníze, které můžete během své cesty investovat jinam. Letenky vždy nakupujte přímo u prodejce letenek, nikoliv u cestovní agentury. Ta totiž většinou za vzniklé potíže během cestování (např. zpoždění nebo zrušení letu) neručí a je velmi těžké s ní vykomunikovat kompenzaci.
  • Transfer z letiště: Před nákupem letenky se ujistěte, že na daný let navazuje transfer. Rovněž se zajímejte o vzdálenost mezi letištěm a místem, kam cestujete. Některé letenky jsou sice levnější, ale bývá tomu tak především kvůli delšímu transferu z letiště.
  • Ubytování: Jde vám spíše o přespání, nebo si chcete po ránu dopřát i snídani? Existuje mnoho levnějších variant ubytování, například prostřednictvím Airbnb nebo Couchsurfingu, nicméně zvažte všechna svá očekávání a požadavky. Třeba by se vám vyplatil menší hotýlek s polopenzí.
  • Stravování: Většina cestovatelů miluje poznávání cizích kultur skrze gastronomii. Měli byste však zvážit, zda je ve vámi vybrané destinaci vhodné konzumovat jídlo z pouličních stánků. A to především v zemích, jako je například Vietnam či Indie.
  • Jazyk: Při cestování na vlastní pěst se bez znalosti cizího jazyka zkrátka neobejdete. Nemusíte hned ovládat jazyk země, kam cestujete, bohatě si vystačíte s angličtinou. Klidně si před odletem dopřejte nějaký krátký kurz nebo zainvestujte do slovníku.