THE PRODIGY – Legendy se vracejí na festival Pohoda

10. únor 2016, 12:00
THE PRODIGY – Legendy se vracejí na festival Pohoda

Podle ankety britského časopisu Mixmag jsou The Prodigy nejlepší taneční kapela v dějinách. Pořadatelé festivalu Pohoda o tom nepochybují. Pokud se má některé z velkých jmen na dvacátém výročí trenčínského festivalu zopakovat, je nejlepším kandidátem právě tato divoká trojice. The Prodigy mají velkou fanouškovskou základnu na Slovensku ale i u nás. Šílený valící se buldozer, v jehož hudbě je promyšlený každý detail, je nutné vidět a slyšet naživo. Pohoda si tak připisuje na letošní line-up vedle Sigur Rós a PJ Harvey další velké jméno a stvrzuje tím svou žánrovou pestrost.

The Prodigy nemusí držet krok s dobou a jejími trendy – oni trendy určují. Pronikli do metalových klubů, undergroundových stok i na třpytivé diskotéky a hipsterské večírky. Smetli ze stolu všechny předsudky, všechny pochybnosti o síle a kreativitě elektroniky a jej spojení s dravou živou kapelou.

Na každý rok jejich kariéry připadá přibližně milión prodaných alb. Na kontě mají 2x Brit Awards, 4x MTV Video Music Awards a 6x MTV Europe Music Awards. The Prodigy založili v roku 1990 Liam Howlett, Keith Flint a Leeroy Thornhill. Později se k nim přidal Maxim. Už jejich debut The Experience se půl roku udržel UK TOP 40. Neméně úspěšný byl Music for the Jilted Generation, který se stal jedničkou. Z něj rezonovala hlavně skladba Vodoo People. Třetí album The Fat of the land a skladby jako Firestarter, Breathe či Smack My Bitch Up z nich udělaly hvězdy světového formátu. Po odchodu Leeroye přišlo album Always Outnumbered, Never Outgunned (s úspěšným singlem Spitfire). Z dalšího alba Invaders Must Die zarezonoval nejvíce stejnojmenný singl a skladba Omen. Album The Day Is My Enemy se okamžitě po vydání umístil na prvním místě britské hitparády (to vlastně platí už pro šest po sobě jdoucích albech od The Prodigy).

Další jména letošních interpretů jsou zveřejněny na www.pohodafestival.sk.