Svět knihy Praha 2023 měl rekordní návštěvnost. Další ročník se zaměří na literaturu německojazyčných autorů

14. květen 2023, 23:08
Svět knihy Praha 2023 měl rekordní návštěvnost. Další ročník se zaměří na literaturu německojazyčných autorů

Mezinárodní knižní veletrh a festival Svět knihy Praha se vrátil na Výstaviště Praha v Holešovicích 11. až 14. května 2023 a byl výjimečný především z hlediska tématu. Koncept „Autoři bez hranic“ vyzdvihoval všechny autory překračující pomyslné hranice a překonal i své hranice návštěvnosti. Svět knihy Praha během čtyř dnů navštívilo lehce pod 60 tisíc čtenářů. Zahraničními osobnostmi festivalu byli ruský literární provokatér Vladimir Sorokin, ukrajinská literární hvězda Serhij Žadan nebo německý autor krimi Volker Kutscher. Za nejpopulárnější české autory zvolili návštěvníci spisovatelku Alenu Mornštajnovou, Kateřinu Tučkovou a Michaela Žantovského. Laureáty ceny Jiřího Theinera se stali Íránci a Íránky bojující proti totalitnímu režimu. Své místo na festivalu získal nový projekt Central and East European Book Market, svou popularitu potvrdila sekce určená malým čtenářům Rosteme s knihou a Svět knihy Praha neslevil z podpory Ukrajiny v pomoci ukrajinským uprchlíkům v udržování kontaktů s jejich jazykem a literaturou. Stovky vystavovatelů našli návštěvníci Světa knihy Praha 2023 ve všech nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech, programová část se odehrála v areálu Výstaviště ve stanech. 29. ročník se uskuteční 23. – 26. května 2024 a zaměří se na literaturu německojazyčných autorů.

Svět knihy Praha i v letošním roce překonal návštěvnost předchozích ročníků. Máme obrovskou radost, že autoři a myšlenky, které stojí za jejich knihami, se těší obrovské a stále rostoucí popularitě. Letos jsme chtěli překračovat všemožné hranice. Děkujeme všem přibližně 60 tisícům velkých, malých  i profesionálních čtenářů, že se na tuto cestu vydali s námi a že se na Svět knihy každoročně vracejí a berou s sebou své přátelé,“ okomentoval letošní ročník ředitel festivalu Radovan Auer.

Letošní vysoká návštěvnost se projevila i na prodejích vystavujících nakladatelů. „Mezi nakladateli, se kterými jsem mluvil, vládne spokojenost a často až nadšení. Moje nakladatelství Práh mělo rekordní
tržby
,“ uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. „Co je ale ještě podstatnější, to byla atmosféra veletrhu. Všude, kde se něco dělo, bylo plno, lidé si víkend s knihami užili,“ dodal k celkovému hodnocení akce.

Letošním programem festivalu Svět knihy Praha 2023 vedla tematická linka Autoři bez hranic. Čestným hostem proto nebyla v rámci 28. ročníku žádná konkrétní země, ale autoři, kteří překročili či překračují hranice a reagují na současnou dobu, v níž jsou hranice – nejen ty fyzické, ale i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické – čím dál méně zřetelné. Bohatého programu, diskusí a přednášek se v rámci čtyř dnů zúčastnilo 602 účinkujících ze 30 zemí, mezi nimiž byli oblíbení světoví a čeští autoři, odborníci, filosofové a literární kritici.

Stovky zájemců oslovil programem nazvaným Válka je silnější než literatura, svou upřímností a otevřenými postoji o současné situaci i budoucnosti Ruska a o síle literatury spisovatel Vladimir Sorokin, jehož následná autogramiáda trvala přes dvě hodiny. Stejnému zájmu se v pátek těšil Serhij Žadan, v současnosti nejvýraznější jméno ukrajinské literatury. Sobotním vystoupením jeho kapely Žadan a Sobaky, která v punk-rockovém provedení představila jeho básně a texty, potěšil nejen ukrajinskou komunitu. Náklady koncertu, stejně jako ukrajinskou prezentaci na festivalu, zaštítila Nadace PPF. Celý výtěžek vstupného z koncertu, tedy 248 000 korun, byl věnován charkovského dobrovolnému praporu Chartija. Popularitu krimi stvrdil autor bestselleru Gereon Rath adaptovaného jako seriál Babylon Berlin Volker Kutscher.

Seznam spisovatelek a spisovatelů, zástupců české literární tvorby, čítal na desítky jmen. Návštěvníci vyprodali už týdny před festivalem uvedení nového románu Les v domě spisovatelky Aleny Mornštajnové nebo program Kateřiny Tučkové, která společně s výtvarníkem Jaromírem 99 fanoušky seznámila s limitovanou ilustrovanou edicí románu Bílá Voda. Velké pozornosti se také těšil spisovatel a diplomat Michael Žantovský, který představil své nové dílo S prominutím řečeno, v němž s nadsázkou a vtipem líčí zážitky se slavnými a mocnými: od Václava Havla, britské královny Alžběty II., přes Woodyho Alena a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu. Velká řada osobností české kultury se také připojila k oslavám 100 let vysílání Českého rozhlasu a 70 let České televize.

Čtenáři nám každý rok potvrzují jejich zájem o festivalový program. Mají velkou potřebu diskutovat, osobně se setkávat s jejich oblíbenými autory a vyměňovat si názory s dalšími knihomoly. Oblíbenost pořadů potvrzují obsazené rezervace všech programů, které oproti předchozím ročníkům, byly plné týdny dopředu. Mně osobně udělal největší radost zájem o profesní fórum,“ popisuje populárnost festivalové části dramaturg Guillame Basset.

Svět knihy Praha nadále pokračoval v podpoře Ukrajiny. Tu bylo možné uskutečnit díky spolupráci s Nadací PPF, jež se rozhodla uhradit veškeré náklady spojené s prezentací Ukrajiny na letošním Světě knihy Praha včetně již zmiňovaného koncertu. Nadace PPF rovněž přislíbila podporu v prvních třech letech projektu Central and East European Book Market, který Svět knihy Praha letos spustil. Ambicí Světa knihy je totiž stát se v oblasti mezinárodního obchodu s knižními právy výkladní skříní regionu střední a východní Evropy.

Každý rok se tradičně předává na Světě knihy Praha řada významných ocenění a mezi nimi již podvanácté nechyběla Cena Jiřího Theinera, jejíž nový statut uděluje ocenění osobnostem, jež jsou hlasem svobody proti cenzuře a v boji za demokracii. Jejími laureáty se stali Íránci a Íránky bojující proti totalitnímu režimu. Cenu za ně převzal Tinouche Nazmjou, majitel nakladatelství Naakojaa, které už vydalo více než sto cenzurovaných titulů v Íránu.

Festival se kromě přiblížení světa knih široké i odborné veřejnosti snaží prohloubit lásku k literatuře i těch nejmenších čtenářů, pro které byl připraven bohatý doprovodný program v pavilonu Rosteme s knihou.

Další ročník Světa knihy Praha se odehraje 23. – 26. května 2024 na Výstavišti Praha a jeho téma bude opět výjimečné. „Příští rok uplyne sto let od úmrtí Franze Kafky a my jsme se rozhodli, že nebudeme v příštím ročníku mít jako čestného hosta jednu konkrétní zemi, ale bude jím literatura německojazyčných zemí,“ představil příští, již 29. ročník, Auer.