Svátky hudby završí Večer slavných profesorů

23. březen 2015, 10:01
Svátky hudby završí Večer slavných profesorů

Třiadvacátý ročník cyklu Svátky hudby v Praze Václava Hudečka završí v dubnu večer nabitý uměleckými jmény. Baterii vynikajících houslistů v čele s hostitelem Václavem Hudečkem zpestří jméno slavného italského kytaristy Luciana Lombardiho. Návštěvníci slavnostního večera, který se uskuteční ve středu 29. dubna v kostele sv. Šimona a Judy v Praze 1, se mohou těšit na hudbu A. Vivaldiho, J. S. Bacha či M. Giulianiho. A protože půjde o setkání profesorů se svými žáky, slavnostní koncert vyvrcholí společným provedením původem staroněmecké písně – studentské hymny – Gaudeamus igitur.

Letošní koncertní sezóna pomalu vstupuje do svého finále a stejně tak se přiblížil i závěr dvacátého třetího ročníku koncertního cyklu Václava Hudečka Svátky hudby v Praze. Na závěr organizátoři připravili slavnostní setkání profesorů hudby a jejich žáků. Návštěvníci se mohou těšit nejen na Václava Hudečka, ale také houslisty Jiřího Fišera, Pavla Kudeláska , Jana Mráčka a Ludmilu Pavlovou, kytaristy Petra Paulů a výjimečného hosta Luciana Lombardiho. Sólisty doprovodí Komorní sbor Canticorum iubilo a ansámbl Barocco sempre giovane.

Zpestřením večera bude přítomnost hvězdného zahraničního umělce – italského kytaristy – Luciana Lombardiho. Tento rodák z italského Piombina je žákem slavného Aliria Diaze a absolventem konzervatoře sv. Cecílie v Římě. Ve studiích pokračoval ve Florencii, kde spolupracoval s takovými umělci, jakými jsou Julian Bream nebo Pepe Romero. Ve stejné době získal i doktorát ve statistice a ekonomii v na univerzitě v Sieně. Kromě hry na kytaru se Lombardi věnoval i moderní kompozici a filmové hudbě, kterou mimo jiné studoval u Ennia Morriconeho v Sieně. Na svém kontě má řadu význačných ocenění a své umění předává mladé generaci prostřednictvím mistrovských kurzů po celém světě. V České republice již několikrát spolupracoval s Pražskou konzervatoří a na třeboňských mistrovských kurzech a rovněž zde i s úspěchem koncertoval společně s Ladislavem Horákem, Petrem Nouzovským a především Petrem Paulů, se kterým pravidelně vystupuje po celé Evropě. Lombardi si pro své virtuózní umění vydobil nemalý ohlas u kritiky i diváků.

Lombardiho umění si sváteční publikum bude moci vychutnat například v barvitých Koncertních variacích Maura Guilianiho či v partu Vivaldiho Koncertu pro kytaru D dur. Mimo to na závěrečném koncertu zazní díla houslové literatury z dílny Vivaldiho a Bacha, či kompozice pro oba zmíněné nástroje z pera M. Summera či N. Paganiniho. 

„Profesorský“ závěrečný večer se však ponese nejen ve znamení kytary a houslí, ale díky přítomnosti Komorního sboru Canticorum iubilo posluchače v druhé polovině zavede i do hájemství vokální hudby. V podání tohoto sboru zazní ukázky z Händelova Joshuy, Bachova Magnificat či české hudby  – Janáčkova sboru Láska opravdivá nebo ukázky ze Tří legend Bohuslava Martinů. Umělce doprovodí úspěšné mladé těleso z Pardubic – Barocco sempre giovane.

Vstupenky na koncerty cyklu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, jsou v prodeji v sítích Ticketportal a Ticketpro. Více informací najdete na www.svatkyhudbyvpraze.cz.