Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého

19. prosinec 2013, 10:23
Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje jubilejní 25. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého, nejvyšší české ocenění pro výtvarné umělce do 35 let.

Přihlášku je nutno vyplnit online přímo na webových stránkách ceny, přikládá se k ní též umělecké portfolio. Do nadcházejícího ročníku ceny se umělci mohou přihlašovat sami, nebo být nominováni tzv. nominátory, mezi nimiž jsou i všichni dosavadní laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého. Obměňuje se také složení poroty ceny, odcházející členové Christian Rattemeyer, Rainer Fuchs, Georg Schöllhammer, Edith Jeřábková a Tomáš Lahoda, jímž vypršel tříletý mandát, proto jmenovali ve spolupráci se správní radou společnosti své nástupce.  

Novými členy poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého jsou ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Block, umělec a pedagog Jiří Kovanda, teoretička umění Andrea Kusá působící v Bratislavě, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran a kurátorka Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum Marina Scherbenko z Kyjeva. Z původní sestavy v porotě zůstal umělec a pedagog Daniel Balabán a historička umění Milena Bartlová. Mezinárodní porota vybere v průběhu března roku 2014 finalisty ceny, laureát jubilejního 25. ročníku bude vyhlášen  v listopadu na slavnostním ceremoniálu. Vítěz 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na realizaci projektu v Národní galerii v Praze, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenční pobyt v některém z Českých center dle výběru.  

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Generální partnerem Ceny Jindřicha Chalupeckého je společnost J&T Banka a spolupořadatelem Veletržní palác – Národní galerie v Praze. Laureátem letošního ročníku se stal třiatřicetiletý Dominik Lang, absolvent ateliéru Jiřího Příhody na pražské AVU a od roku 2012 jeden ze dvou vedoucích ateliéru sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Více informací na www.cjch.cz