Špičková jazzová zpěvačka Miriam Bayle, „královna Scatu“, předvede vokální improvizaci v Maďarsku

2. únor 2015, 14:23
Špičková jazzová zpěvačka Miriam Bayle, „královna Scatu“, předvede vokální improvizaci v Maďarsku

Projekt “Fenomén Scat” vznikl za účelem přiblížit posluchačům výjimečnost vokální improvizace. Měl premiéru v říjnu v La Fabrice v sále Slévárna, kam Miriam Bayle přizvala zpěváka Vojtěcha Dyka, a to z toho důvodu, že jako jeden z mála zpěváků v ČR ovládá scatový zpěv na vysoké úrovni. Koncert byl vyprodaný. Nový projekt představí v tomto roce na významných festivalech u nás i v zahraničí (Jazz Fest Brno ad.). s kapelou složenou z předních českých jazzmanů (Tomáš Jochmann - piano, Petr Dvorský - kontrabas, Daniel Šoltis - bicí)

V únoru zazní v Opus Jazz Club v Budapešti.

Scat je způsob jazzového zpěvu používající místo srozumitelného textu slabiky. Jedná se o vokální improvizaci přibližující se hudebním nástrojům. Mezi mistrovské šiřitele patřili Louis Armstrong a Ella Fitzgerald. Jde o nadstandardní dovednost, která vyžaduje nevídané sluchové předpoklady. V Čechách je “scatujících” zpěváků opravdu málo.

Miriam Bayle

MIRIAM BAYLE je původem ze Slovenska a na české jazzové scéně se pohybuje již mnoho let. Kritiky je vůbec nejuznávanější jazzovou zpěvačkou u nás. Její doménou je jen zřídka slýchaný talent pro scatové improvizace, kterými obohacuje většinu svých písní. Hlas Miriam Bayle ve scatových polohách je opravdovým fenoménem. Má dar drsného, tmavého hlasu a používá jej s maximálně procítěným, nekompromisně swingujícím stylem. Má za sebou řadu koncertů v jazzových klubech a na festivalech (ČR, SR, Rakousko, Francie, Litva, Polsko, Finsko, Švédsko, Řecko, Maďarsko, Německo, Irsko ad.). Spolupracovala s výtečnými muzikanty jako Andrej Šeban, Juraj Bartoš, Matúš Jakabčic, Juraj Griglák, Gabo Jonáš, Jozef Dodo Šošoka, Vojtěch Eckert, Josef Fečo, Ondřej Pivec, Tomáš Baroš, Ondrej Krajňák, David Dorůžka, Vojtěch Dyk, George Mraz, Piotr Baron, AMC trio aj.)

O jejích kvalitách svědčí i fakt, že byla v roce 2008 přizvána ke spolupráci na koncertu Jazz v podání Ivy Bittové a Idy Kelarové, který se konal ve velkém sále pražské Lucerny a byl beznadějně vyprodán. Miriam s dámami nazkoušela repertoár koncertu, stala se jeho dramaturgyní a hudební režisérkou.

Za zmínku stojí i její skladatelská a aranžérská činnost. Krom písní a aranží pro svoji kapelu je autorkou scénické hudby, většinou ve spolupráci se souborem Farma v jeskyni a režisérem Viliamem Dočolomanským, se kterým i dříve spolupracovala jako herečka. Představení “Sonety temné lásky” bylo v roce 2002 nominované na cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci a hudbu.

Její další předností je, že se umí sama skvěle doprovodit na klavír. Miriam učí jazzovou vokální interpretaci soukromě, na New York University in Prague či na workshopech (ČR, SR, PL).

“Nevšedným prejavom, citom a dokonalou technikou si podmanila Miriam Bayle, dnes určite speváčka európskeho formátu, zaplnenú Art Jazz Gallery v Piešťancoch. Spolu s jej vynikajúcim triom je zárukou skvelého jazzového večera v každom klube a na každom festivale.” –  Viktor Nižňanský, International jazz Piešťany,n.o. (září 2014)

“Královně scatu Miriam neschází schopnost pracovat s hlasem jako s hudebním nástrojem. Člověk se nestačí divit, kde se v éterické ženě bere takový hlasový potenciál, nekompromisní swing, dokonalé frázování i anglická výslovnost. Všemi zmíněnými atributy je Miriam obdařena a navíc svým talentem nemrhá, naopak jej poctivou prací rozhojňuje.” – Vilém Spilka, Jazz Fest Brno

 “Hlas Miriam Bayle ve scatových polohách je opravdovým fenoménem. Má dar drsného, tmavého hlasu a používá jej s maximálně procítěným, nekompromisně swingujícím stylem. Sexappeal v projevu a strhující umění scatu z ní jednoznačně činí zjev, který by po vzoru Evy Olmerové a Vlasty Průchové měl přesáhnout hranice jazzového rybníčku” – Petra Konrádová, Harmonie

Hudební obsazení:

Miriam Bayle – zpěv, perkuse, piano, aranžmá Tomáš Jochmann – piano, klávesy, Petr Dvorský – kontrabas, basová kytara, Daniel Šoltis - bicí

Místo koncertu:

6. 2. 2015  -  Opus Jazz Club, Budapešť