Skvělé tipy na knižní vánoční dárky pro celou rodinu

3. listopad 2022, 21:23
Skvělé tipy na knižní vánoční dárky pro celou rodinu

Letošní rok přinesl celou řadu výjimečných titulů, podívejte se na některé z nich.

Štěpán Javůrek - Sudetský dům

Příběh malé vesnice v pohraničí se začíná psát v létě roku 1945. Je po válce, jedni přicházejí, jiní musejí odejít. Každý ale zaplatí vysokou cenu za naději na nový začátek i za svou minulost.

ttt

Vlastimil Vondruška - Lucemburská epopej s podtitulem Král cizinec (1309 – 1333) 

První díl románové fresky o jednom z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala „druhým Římem“ křesťanstva. Románová freska začíná nástupem Jana Lucemburského na český trůn a končí smrtí jeho syna římského císaře a českého krále Karla IV.

Lucemburska epopej I Kral cizinec TZ

Vlastimil Vondruška - Anděl smrti

Jubilejní třicátý román s Oldřichem z Chlumu.

Anděl smrti

Hana Marie Körnerová - Jelení vršek

nový historický román z konce 16. stolet, barvitě vypráví o rodině malého českého šlechtice, která je kvůli dědickým a náboženským sporům rozdělena na dva nepřátelské tábory.

Jeleni vrsek

Johan Theorin - Hlasy kostí

Další mysteriózní thriller ze švédského ostrova Öland, který byl nominován na cenu o nejlepší švédský mysteriózní román roku. Letos v říjnu konečně vyšel další tajemný příběh, v němž bývalý policista Gerlof pomůže rozkrýt následky jedné dávné tragédie, provázené strachem a nenávistí. Vše odstartuje nález mrtvého muže pod hromadou kamenů, který tam předtím položil věnec z růží.

Hlasy kosti

Michael Robotham - Zavři oči

Nový thrilleru, který je v pořadí osmým dílem série s profesorem O´Loughlinem. Ten je požádán policií o pomoc při vyšetřování brutální vraždy matky a dcery – jedna z nich byla ubodána k smrti, druhá udušena a naaranžovaná do podoby spící Šípkové Růženky.

Zavri oci

Kate Quinn - Kód růže 

Román odkrývající tajemství dešifrovatelek z Bletchey Park. Píše se rok 1940. Zuří druhá světová válka a Británie se připravuje k boji s nacistickým Německem. V zámečku Bletchley Park je založeno speciální kryptografické pracoviště, kde se ty nejbystřejší hlavy učí dešifrovat tajné informace nepřátelských vojsk. Uplyne několik let, je rok 1947 a v Británii se chystá svatba královny Alžběty s princem Filipem. Co a jak tyto události spojuje? Prozradí Kód růže.

kod ruze

Jenny Lecoat - Hedina válka

Strhující kniha vychází ze skutečných a dosud nepříliš známých událostí. Příběh mladé ženy, která za pomoci chytrosti, kuráže a nenadálých přátelství dokáže přežít na nacisty okupovaném ostrově Jersey.

Hedina válka

Tessa Arlen - Královská guvernantka -  Ve službách královny

Čtenáři se vypraví do roku 1931 za mladou Marion Crawfordovou, která začne pracovat jako guvernantka dvou mladých princezen – Lilibet a Margaret Rose Windsorových. Původní půlroční služba se protáhne na osmnáct let. Společně s královskou rodinou prožívá divoké turbulence dvacátého století, přečká s nimi nečekanou abdikaci a nechtěný nástup na královský trůn, strasti druhé světové války i vzlety a pády první skutečné lásky. Jednoho dne však dojde ke zradě, která přeruší její pouto s královskou rodinou navždy…

Kralovska guvernantka TZ

Anthony Doerr - Město v oblacích

Nejlepší kniha roku 2021.Úchvatný román o dětech na prahu dospělosti v rozvráceném světě, o naději a moci slov. Román, v němž se minulost, přítomnost i budoucnost propojuje ve velkolepý celek. Autor ho věnoval „knihovníkům dneška, včerejška a následujících let“.

MESTO V OBLACICH 

Monika Czernin - Josef II. - Podivuhodné cesty habsburského císaře

Bez velké slávy a početného doprovodu procestuje Josef II. inkognito na konci 18. století svou obrovskou říši. Na vlastní oči zjišťuje, jak žijí jeho poddaní, jak trpí robotou, jak hladoví. Setkává se s prostými lidmi i s knížaty a králi, navštěvuje špitály a továrny a neustále sbírá nové poznatky, které využívá při budování svého moderního státu. U sestry ve Versailles pociťuje předzvěsti Velké francouzské revoluce. Nakonec na cestách stráví čtvrtinu doby své vlády…

jj