Signal festival přivedl do ulic Prahy téměř půl milionu lidí

12. listopad 2014, 8:40
Signal festival přivedl do ulic Prahy téměř půl milionu lidí

Hlavní město Praha a Institut turismu si opět v letošním roce nechali zmonitorovat návštěvnost kulturní akce Signal festival v ulicích Prahy. Průzkum proběhl formou monitoringu signalizačních dat z mobilní sítě jednoho českého mobilního operátora*. Z výsledku vyplývá, že druhý ročník Signal festivalu navštívilo ve dnech jeho konání téměř půl milionu lidí, přesně 463 000. Jeho návštěvnost tedy meziročně stoupla o celých 236 000 diváků. Průzkum dále  prokázal, že 60 % návštěvníků festivalu tvořili lidé z Prahy a Středních Čech a 40 % pak návštěvníci z ostatních krajů České republiky a turisté. „Průzkumem jsme si chtěli zmonitorovat úspěšnost druhého ročníku Signal festivalu. Zda se oproti loňsku zvýšila návštěvnost, a jak se změnil poměr složení návštěvníků,“ říká náměstek primátora Ing. Václav Novotný.

„Jsme nadšení. Tušili jsme, že o festival by mohl být letos větší zájem, ale že přijde skoro jednou tolik lidí, jsme nečekali. Byly bychom strašně rádi, kdyby se nám příští rok podařilo více spolupracovat s městskou částí Prahy 1 či dopravním podnikem při uzavření dopravy v lokacích festivalu, nasazení policejních hlídek pro zajištění maximální bezpečnosti návštěvníků nebo posílení linek hromadné dopravy na vybraných trasách. Věříme totiž, že jsme zahájili tradici festivalu světla v Praze a příští rok se nám podaří dostat do ulic minimálně stejný počet návštěvníků“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta.

V průběhu druhého ročníku festivalu světla Signal nejvíce lidí navštívilo Staroměstské náměstí (276 tis.), kde byl k vidění videomapping s názvem Dreamforge od uměleckého uskupení MaxIn10sity. Druhým nejnavštěvovanějším místem bylo pak náměstí Míru (213 tis.), kde probíhal videomapping na kostel sv. Ludmily.Nejvíce návštěvníkůfestivalu hned po Praze přijelo z Ústeckého kraje a největší část cizinců na festivalu tvořili Němci.

5 NEJ festivalu světla SIGNAL:

  1. Signal je nejnavštěvovanější kulturní akcí roku 2014
  2. Nejnavštěvovanější světelnou instalací byl videomapping s názvem Dreamforge od uměleckého uskupení MaxIn10sity na Staroměstském náměstí
  3. Nejoblíbenější světelnou instalací byl videomapping na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru s názvem Evoluce od umělců OnionLab
  4. Nejnavštěvovanější den festivalu byla sobota 18. 10.
  5. Nejvíce návštěvníků festivalu hned po Praze přijelo z Ústeckého kraj

Signal nominován na nejlepší nový evropský festival

Signal festival postoupil do užší nominace v rámci Evropských festivalových cen (European Festival Awards). Dostal se tak mezi 10 favoritů v kategorii Nejlepší nový festival (Best New Festivals). Vítěz ceny bude oznámen na slavnostním večeru v rámci přehlídky Eurosonic Noorderslag 14. ledna 2015 v nizozemském Groningenu.

Fotovýstava v Nákupní galerii Myslbek

Ti, kteří letos Signal festival nestihli navštívit, mohou jednotlivá umělecká díla zhlédnout alespoň na výstavě velkoformátových fotografií v Nákupní galerii Myslbek. Výstava se koná od 10. – 30. 11. a svým návštěvníkům představí ta nejlepší letošní díla očima fotografů festivalu.

* Monitoring návštěvnosti provedla společnost CE-Traffic, a. s. na základě výpočtu anonymizovaných signalizačních dat z mobilní sítě jednoho mobilního operátora působícího na českém trhu.