Sedmadvacátý cyklus Hudečkových svátků hudby odstartuje galakoncert k poctě české hudby

15. září 2018, 13:47
Sedmadvacátý cyklus Hudečkových svátků hudby odstartuje galakoncert k poctě české hudby

Koncertem věnovaným stému výročí založení republiky budou v úterý 23. října zahájeny v pořadí již dvacáté sedmé Svátky hudby Václava Hudečka. Pražský komorní cyklus, který rád objevuje a představuje hlavně mladé talenty, již několik let otevírá symfonický koncert ve Dvořákově síni Rudolfina. Nejinak tomu bude i letos, kdy Plzeňská filharmonie doprovodí v programu složeném z děl Dvořáka a Smetany sexteto sólistů včetně hostitele cyklu - houslové ikony Václava Hudečka. Po jeho boku se představí velké naděje tuzemské klasické scény v čele s Domingovým chráněncem Borisem Prýglem.

Basbarytonista Boris Prýgl patří k nejtalentovanějším mladým pěvcům současnosti. Obdivovatel Pavarottiho a žák Petera Mikuláše na sebe upozornil na celé řadě mezinárodních pěveckých klání. Dveře do operního světa mu však definitivně otevřel úspěch v prestižní soutěži Operalia Plácida Dominga, kterému předcházelo předzpívání pro pražské nastudování Dona Giovaniho pod taktovkou druhého ze tří tenorů v Praze, na němž Prýgl získal Domingovo osobní pozvání do Losangeleské opery.

„S Plácidem jsem se poprvé setkal na konkurzu v Praze na roli Masetta do výročního představení Dona Giovanniho, které měl dirigovat. Plácido mi tam však tenkrát řekl, že jsem moc dobrý a pohledný na Masetta, ale že bohužel Leporello a Giovanni jsou obsazeni, tak mi místo toho nabídl pozvání na Operalii, což si myslím, že mi ve finále přineslo daleko více,“ upřesňuje teprve pětadvacetiletý Prýgl.

Na slavnostním zahájení Svátků hudby mu sekundovat budou neméně nadaní pěvci, které se rovněž zdatně etablují do operního světa - sopranistky Tereza Štěpánková, Lucie Vagenknechtová a barytonista Lukáš Bařák. Vedle operního programu nabídne slavnostní zahájení samozřejmě i instrumentální část, ve které se kromě populárního Václava Hudečka představí i další mladý talent, který na sebe upozorňuje nejen na soutěžních pódiích, violoncellista Vilém Vlček.

Naše koncertní sezóna se připravovala s ohledem na 100. výročí republiky i výběr repertoáru byl postavený především na české hudbě. Reprezentují ji naši vynikající mladí interpreti, operní zpěváci, komorní soubory a přinášejí publiku jedinečné umělecké zážitky. Mnozí posluchači velmi emotivně vnímají, jaký poklad má naše země v nadaných dětech, s hrdostí naslouchají hudbě, která po staletí byla naší největší doménou,“ doplňuje k dramaturgii celého cyklu sám Václav Hudeček.

Z dalších interpretů se koncertech cyklu dále představí například náš přední klarinetista Jiří Hlaváč, pěvci Aleš Briscein, Michaela Katráková, violoncellista Petr Nouzovský nebo další ze zástupců skvělých mladých houslistů Jan Mráček. A jako populární perlička na závěr si pro jarní koncert na Žofíně Václav Hudeček tentokrát vybral filmovou hudbu, kterou bude interpretovat společně s Plzeňskými filharmoniky a Janem Kučerou. Chybět samozřejmě nebude ani řada mladých talentů! Nenechte si ujít pečlivě připravený komorní koktej té nejkrásnější hudby a zajistěte si své vstupenky na 27. sezónu cyklu Svátky hudby v Praze již nyní. Více na www.svatkyhudbyvpraze.cz