S láskou budete nedotknutelní. Do kin míří film Samba

1. duben 2015, 10:12
S láskou budete nedotknutelní. Do kin míří film Samba

Režisérská dvojice Olivier Nakache a Eric Toledano proslavená především komedií Nedotknutelní znovu přichází do českých kin s neméně kvalitním filmem Samba. Oba snímky kromě vymezování se vůči sociálním stereotypům propojuje i hlavní představitel, herec Omar Sy.

Duo Nakache a Toledano pokračuje v přetáčení sociálních klišé naruby, když v jejich nejnovějším snímku Samba (Omar Sy), ilegální imigrant, pomáhá sociální pracovnici Alice (Charlotte Gainsbourg) překonat nelehké životní období. Film do českých kin uvádí Asociace českých filmových klubů (AČFK) distribuční premiérou 9. dubna ve 20:00 hodin v kině Aero.

Samba se do Francie přistěhoval před deseti lety ze Senegalu. Pracuje načerno v různých zaměstnáních a doufá, že brzy dostane povolení k trvalému pobytu. Jeho neradostná rutina se změní, když potká Alice – manažerku, která trpí syndromem vyhoření a dobrovolnickou prací se snaží dát svůj život zpátky dohromady. Brzy mezi nimi vznikne křehké pouto, ale jejich vztah se nesetkává s pochopením okolí. Ačkoli by dějová linka filmu napovídala, že půjde o pochmurné sociální drama, autoři své vyprávění často koření humorem a ironií. Problémy hlavního hrdiny Samby nijak nezlehčují, ale úspěšně se vyhýbají obvyklým žánrovým klišé.

„Postava Samby si počíná úplně jako herec. Vrství na sebe lži, které ho mají ochránit. Ale bohužel nejde o frašku, ani o komediální výstup – pro něj je to realita,“ popisuje Toledano a Nakache dodává: „Jsem rád, že jsme ve filmu mohli zachytit jevy, kterým francouzská kinematografie obvykle nevěnuje moc pozornost, protože pro ni nejsou atraktivní. Pracovníci, kteří čekají od pěti ráno na mistra, který si na ten den najme jen pár z nich. Muži, co pracují celé dny na stavbách. Lidé, kteří jsou zašiti hluboko v kuchyních a připravují všechna ta báječná jídla hotelovým hostům. Pro nás jsou často neviditelní.“

K jisté neviditelnosti a střídmosti jsou ilegální imigranti naváděni ve filmu zaměstnanci neziskovky. Ti imigrantům radí, jak se nedostat do potíží, splynout s davem, neupozorňovat na sebe a nikomu nevěřit. Samba se tak na rady strýce také na chvíli zbaví všech věcí, které k němu přitahují nežádoucí pozornost – prstenu, barevných, výrazných triček… Oblečený v plášti, tmavých kalhotách a s aktovkou v ruce se ale paradoxně cítí více obnažený a zranitelný. Svou sílu a pomyslnou nedotknutelnost nakonec opět najde a čerpá z lásky k Alice.

„Fenomenální francouzský, evropský i světový úspěch filmu Nedotknutelní postavil režisérské duo Nakache & Toledano paradoxně do poměrně složité pozice. Jednou možností bylo natočit něco ve stylu „Nedotknutelní 2“, možností druhou pak byl autorský posun vybraným směrem. Jsem rád, že se tvůrci rozhodli pro druhou variantu a natočili film, který je režijně, scénáristicky i herecky stejně precizní jako Nedotknutelní, ale žánrově se přitom posunul od komedie k dramatu. Zatímco Nedotknutelní byli komedií s určitými prvky (sociálního) dramatu, Samba je (sociálním a milostným) dramatem s prvky komedie. Imigrace a diaspora jsou pro Francii a celou Evropu stále zásadními tématy a Samba na tato témata reaguje s pronikavým pohledem a bystrým humorem. Nakache s Toledanem naplno dospěli a pro AČFK je ctí, že může být při tom,“ shrnuje kvality snímku Jan Jílek, hlavní dramaturg AČFK.

Oficiální stránky Asociace českých filmových klubů: www.acfk.cz