Rozhovor s Richardem Műllerem pro festival Benátská! s Impulsem

3. duben 2019, 11:59
Rozhovor s Richardem Műllerem pro festival Benátská! s Impulsem

Slovenská legenda, která je na špici československé hudební scény již třicet pět let, vystoupí na festivalu Benátská! s Impulsem v doprovodu 11 famózních hudebníků.

Nádherné skladby Richarda Müllera zazní jak ještě nikdy předtím. Cigaretka na dva ťahy, Nočná optika, Julia Roberts a další známé, ale i nové písně, dostanou nový rozměr. Na Benátské je uslyšíte v doprovodu třech vokalistek, trubky, trombónu a saxofonu.  Kapelu Richarda Müllera tvoří: Martin Gašpar, Michal Žáček, Martin Wittgruber, Peter Markulják, Juraj Kuchárek, Jozef Chorvát, Ondrej Juráši, Zuzana Mikulcová, Jana Daňová, Kristína Smetanová.

Richarde, proč vy a letní festival Benátská! s Impulsem? Proč jste se rozhodl zde vystoupit, vypadá to, že se sem vracíte rád?

Vracím se rád všude tam, kde o mne stojí. Naštěstí je to celkem dost míst.

Vybavují se vám nějaké vzpomínky na vaše poslední zdejší vystoupení?

Úžasná atmosféra.

Na co se mohou diváci vašeho festivalového koncertu těšit?

My vždy hrajeme naplno. Věřím, že si společně s publikem uděláme krásný večer a budeme se bavit. Zahrajeme největší pecky, ale i písně, které mám rád já osobně. Věřím, že to bude krásný večer.

Naopak je vystoupení některého z vašich kolegů zde na festivalu, které si nenecháte ujít?

Rád bych viděl Mistra Karla Gotta, Lenny, Annu K. a Václava Neckáře.

Co je u vás nového, co chystáte?

Bude ještě pokračovat turné Ona a on tour? Jak vůbec došlo ke spolupráci s Adélou?

Turné s Adelou bylo krásné. Odehráli jsme spolu, pokud se nemýlím, 33 koncertů během roku a půl. Vyjížděl jsem na něj s mírnými obavami, jak to celé dopadne, jak to lidé přijmou a jak to bude vypadat. Ale Adélka je opravdu naprosto úžasná profesionálka a navíc člověk s velkým srdcem. Bylo to nádherné. Nyní připravujeme nový projekt s názvem Šansóny a iné piesne, na který jsem přizval Michaela Kocába a Ondřeje Soukupa. Pracujeme na playlistu a jsem si jistý, že to bude vydařené turné. Na seznamu je okolo 40 míst, kde budeme hrát.

Jak si vysvětlujete obrovskou popularitu slovenských umělců – hudebníků, herců – v České republice?

Zaplať Pán Bůh :-). Pravděpodobně je to něco romantického v každém z našich národů.

Jak si představujete ideálně strávené léto a co na něm máte nejraději?

Předpokládám, že bych měl odpovědět něco ve smyslu „moře, písek“. Ale to není můj šálek kávy. Jsem „domased“. Jsem prostě rád doma. Na druhé straně, i přestože tuto profesi vykonávám už 35 let, se těším na to naše cestování po Československu.  

Jaké je vaše nejoblíbenější letní jídlo a pití?

Červený meloun a Coca cola zero.

Co právě posloucháte a čtete?

Jsem jeden z posledních konzumentů hudby na cédéčkách. Každý týden si kupuju hudbu. A opravdu všechnu. Všechny žánry. Momentálně mne baví opera.

Jaké povinnosti nemáte rád?

Platit účty.

Nejlepší rada, kterou jste kdy dostal?

Žij a nech žít!