Rozhodnuto. Rožnov jde do stavby kulturního centra

28. leden 2022, 13:57
Rozhodnuto. Rožnov jde do stavby kulturního centra

Stavět nebo nestavět kulturní centrum? Skoro až takto hamletovskou otázku vyřešili ve čtvrtek večer zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm. Na mimořádném zasedání zastupitelé krátce před 20. hodinou rozhodli, že kulturní centrum v Rožnově pod Radhoštěm dostane zelenou a stavět se bude. Projekt, který je ve strategickém plánu města a na kterém se pracuje již sedm let, má nabídnout mimo jiné i velký sál pro 340 lidí, malý sál pro 120 osob, venkovní scénu nebo foyer.    

Po mnohahodinové diskuzi ke kulturnímu centru, do které více než jindy přispívali také občané města, nakonec zastupitelé ve čtvrtek krátce před 20. hodinou odhlasovali, že stavba nového kulturního centra dostane zelenou. „Rád bych poděkoval všem, kteří přispěli do rozpravy a do skutečně hodně dlouhé, mnohahodinové diskuze. Za sebe mohu říci, že jsem velmi rád, že jsme v závěru došli k rozhodnutí, že se kulturní centrum stavět bude. Jsem totiž přesvědčen, že jakékoliv oddalování přinese jen další zdražení. Rožnov rozhodně kulturní centrum potřebuje a věřím, že jsme dnes rozhodli správně,“ konstatoval ve čtvrtek večer těsně po jednání starosta Rožnova Jiří Pavlica.

Aktuální vysoutěžená cena na stavbu kulturního centra je cca 325 milionů korun. Při soutěžení dodavatelů město rozdělilo veřejnou zakázku na šest dílčích částí, tak aby výsledkem byla co nejnižší možná částka. Na stavbu má město fixované finance v tzv. kulturní rezervě, počítá se také se schválenou dotací na pasivní standard budovy ve výši 50 milionů korun. Dalším plusem je finanční pomoc ze strany Zlínského kraje ve výši 15 milionů korun, kterou je možné čerpat na stavbu kulturního centra či na rekonstrukci a přístavbu městské knihovny.

Momentálně tedy v Rožnově pod Radhoštěm běží současně dva velké investiční projekty. Zastupitelé již na konci minulého roku dali zelenou rekonstrukci a přístavbě knihovny, která má vyjít na přibližně 80 milionů korun a začít má na jaře tohoto roku. K tomu se ve čtvrtek večer přidalo i kulturní centrum, jehož aktuální vysoutěžená cena je cca 325 milionů korun.  

Záznam čtvrtečního, téměř 5hodinového jednání zastupitelstva, můžete zhlédnout na webu Televize beskyd www.tvbeskyd.cz. Klíčová hlasování se konají v čase záznamu 4:42 hodin.