Rok české hudby 2014 oficiálně zahájí Česká filharmonie
s Magdalenou Koženou

16. prosinec 2013, 15:32
Rok české hudby 2014 oficiálně zahájí Česká filharmonie
s Magdalenou Koženou

Hudební svátky čeští filharmonikové oslaví
vydáním dvořákovského kompletu, ke spolupráci přizvou
mladé talenty, pro děti uspořádají Karneval v Rudolfinu a českou hudbu představí v Číně, na evropských festivalech
i ve slavné Carnegie Hall

Česká filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem otevře slavnostním novoročním koncertem
Rok české hudby 2014. Společně s mezzosopranistkou Magdalenou Koženou provedou
ve světové premiéře orchestrální verzi „Písní milostných" Antonína Dvořáka. Hudební vydavatelství Decca Classics vydá komplet Dvořákových symfonií. Ty přiblíží široké veřejnosti také Česká televize, která odvysílá i časosběrný dokument Barbary Willis Sweete o tomto projektu. Pro děti připravuje Česká filharmonie Karneval v Rudolfinu. Filharmonici přizvou ke spolupráci mladé talenty, vítěze přehrávky „Zahraj si s Českou filharmonií", žáky základních uměleckých škol a hudební skladatele do 35 let. V průběhu roku 2014 zazní v obou abonentních cyklech díla českých skladatelů (Smetana, Dvořák, Suk, Janáček, Martinů, Kaprálová, Fišer). Orchestr bude reprezentovat českou hudbu i na zájezdech v řadě evropských měst, asijských metropolích, na evropských festivalech, včetně BBC PROMS. Během amerického turné vystoupí ve slavné Carnegie Hall.

Oslavy české hudby zahájí Česká filharmonie prvního ledna novoročním koncertem, který je zároveň oficiálním vstupem do Roku české hudby 2014. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek pro tuto příležitost sestavil výjimečný program. Slavnostní večer otevře Sukova Pohádka op. 16, 1. část: „O věrném milování Radúze a Mahuleny a jejich strastech". Orchestr dále uvede skladby Bohuslava Martinů, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka či Oskara Nedbala a dalších. Vrcholem dramaturgicky pestrého koncertu bude světová premiéra orchestrální verze Dvořákových „Písní milostných" v podání mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Pro symfonický orchestr je instrumentoval Jiří Teml.

Nejvýznamnějším počinem České filharmonie k nadcházejícím oslavám české hudby je vydání kompletu Dvořákových symfonií u společnosti Decca Classic ve třetím čtvrtletí 2014. Nahrávka bude k dispozici na pevných nosičích i ve virtuální podobě (streamování, stahování a vysílání). Orchestr s Jiřím Bělohlávkem nahrával symfonie živě během dvou koncertních sezon přímo ve Dvořákově síni. Natáčení, zkoušky i koncerty zaznamenávala Česká televize. Dvořákovy symfonie s průvodním slovem herce a moderátora Marka Ebena a šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka představí široké veřejnosti na kanálu ČT art. Návrat Jiřího Bělohlávka k prvnímu českému orchestru, s důrazem
na dvořákovský projekt a dílo Antonína Dvořáka po dva roky sledovala také kamera kanadské režisérky Barbary Willis Sweete. Její časosběrný dokument odvysílá do konce roku rovněž Česká televize. Výhradním distributorem audiovizuálního záznamu dvořákovského kompletu a časosběrného dokumentu v zahraničí bude společnost UNITEL, která je uvede i na vlastním TV kanále UNITEL CLASSICA. S půlročním odstupem od vydání symfonií u Decca Classics bude UNITEL oba formáty šířit také na DVD nosičích.

Česká filharmonie u příležitosti Roku české hudby podpoří i mladé talenty. Z přehrávky
„Zahraj si s Českou filharmonií" pro hudebníky do 21 let vzešlo jedenáct nejlepších, z nichž sedm
se s orchestrem představí širokému publiku 29. ledna v Rudolfinu. Koncert talentů bude živě přenášet
Český rozhlas 3 – Vltava. Další čtyři talentovaní hráči vystoupí na závěrečném open-air koncertu sezony 24. června na Hradčanském náměstí. Při této příležitosti bude Česká filharmonie pracovat také se základními uměleckými školami z celé republiky. Z jejich žáků vytvoří stočlenný symfonický orchestr, který s hráči České filharmonie nacvičí pro koncert pod širým nebem společný program. V listopadu 2014 odborná porota vybere vítěze skladatelské soutěže. Dílo autora do 35 let nastuduje Jiří Bělohlávek a společně s filharmonií provede ve výroční stodvacáté koncertní sezoně 2015/2016.

V únoru 2014 otevře Česká filharmonie prostory celého Rudolfina dětem. Uspořádá pro ně zábavné odpoledne „Karneval v Rudolfinu" s hudebními dílnami, hrami a prohlídkami zákulisí. Dění vyvrcholí
ve Dvořákově síni pohádkovým koncertem složeným z úryvků děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Oskara Nedbala a dalších. Českou filharmonii bude dirigovat Jiří Bělohlávek, který pro tuto příležitost přijal přízvisko „Bělokněžník". Děti si budou moci zazpívat také s dětským sborem. Pořadem je provede herec Saša Rašilov.

Česká filharmonie bude reprezentovat českou hudbu společně s českými interprety (Kožená, Hajnová, Martiník) na četných zahraničních zájezdech. Na počátku roku navštíví evropské země (Slovinsko, Chorvatsko, Itálii, Švýcarsko), po necelém roce bude znovu hostovat v sále Berlínských filharmoniků. V červnu se vydá na asijské turné zahrnující Šanghaj, Peking, Honkong a Kanton. V létě se představí
na několika evropských festivalech (Grafenegg Festival, Edinburgh Festival, BBC PROMS, Rheingau Musik Festival, Festival de Musique Clasique Montreux-Vevey). Zahraničí zájezdy uzavřou čeští filharmonikové hostováním ve slavné Carnegie Hall během listopadového turné po Spojených státech amerických. Na programu nebude chybět Dvořákova Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Z nového světa" nebo Janáčkův Taras Bulba.

Během Roku české hudby 2014 se skladby českých autorů (Janáček, Martinů, Suk, Smetana, Kaprálová) budou průběžně v hojné míře objevovat v obou abonentních cyklech. Operu „Čím lidé žijí" Bohuslava Martinů uvede Česká filharmonie v české premiéře koncertní verze v listopadu 2014.
Na Vánoce pozve orchestr posluchače na dva mimořádné koncerty věnované dílu Jakuba Jana Ryby.

Český spolek pro komorní hudbu oslaví v nadcházejícím roce 120 let od svého založení. V jubilejní sezoně se bude ve zvýšené míře věnovat klenotům české hudby. Na slavnostním koncertu
1. října ve Dvořákově síni uvede např. díla Richterova a Smetanova. Vedle klasiků české hudby (Smetana, Dvořák, Martinů, Suk ad.) uslyší posluchači během koncertní sezony 2014/2015 také díla autorů 20. století (Klusák, Kaprálová, Rychlík, Kovaříček).