Recyklace knih. Trhknih.cz umožňuje každému prodat přečtené nebo koupit nesehnatelné tituly

11. březen 2023, 16:50
Recyklace knih. Trhknih.cz umožňuje každému prodat přečtené nebo koupit nesehnatelné tituly

„Kolik lidí knihu přečte, tolikrát se kniha stane zážitkem. A pokaždé trochu jiným,“ je přesvědčen Petr Sobotka, zakladatel online antikvariátu Trh knih. Spolu se svým týmem už deset let usiluje o to, aby knihy nemarnily život v jedné polici, ale udržitelně se šířily mezi knihomoly. Díky platformě, kde si uživatelé prodávají a nakupují tituly mezi sebou, mohou knihy získat druhý, ale i třetí nebo čtvrtý život. Jde tak o šetrný způsob pořizování knížek nejen pro ekologicky smýšlející čtenáře. Na ojedinělém literárním tržišti s nejširší nabídkou knih v Česku se prodalo už přes jeden milion knih. Navíc zde knihomolové mohou najít tituly, které jsou v knihkupectvích beznadějně vyprodané a  v antikvariátech k nesehnání.

Proč nakupovat nové, když někdo má doma jen jednou přečtené či jen prolistované vydání, je jednou z hlavních myšlenek projektu Trh knih. V současné době lidé přemýšlí, jak šetřit přírodu i peněženku uvědomělým nakupováním, tak proč nepřistupovat rozumně i k nákupu literatury? Přečtená kniha je navíc na rozdíl od ojetého auta pořád úplně stejně dobrá, ale výrazně levnější. Online antikvariát nabízí až 1,3 milionu kusů knih a 300 tisíc různých titulů ve skvělém stavu, což je nadmíru bohatá základna, jak svou vybranou knihu pořídit levně a ekologicky, a postupně si budovat knihovnu snů.

„Fungujeme, jako když přijdete na trh. Je tam velký výběr, někdo vám dobře poradí a na konci vás nenatáhne. Možná něco koupíte nebo prodáte, ale určitě odcházíte s úsměvem,“  popisuje fungování online antikvariátu Petr Sobotka. Podstatnou výhodou tržiště je osobní stránka služby. Knihy totiž putují od člověka k člověku a tvoří se tak knihomolská komunita. Za dobu existence Trhu knih se prodal jeden milion knih a proběhlo už takřka 100 000 osobních setkání. Nejaktivnější a nejkomunikativnější uživatelka dokonce podnikla 938 předání a narazila na mnoho stejně smýšlejících čtenářských duší. „Není to jako milion prodaných šroubků nebo levisek, každá jedna transakce propojila dva lidi, každou knihu někdo konkrétní sháněl a u nás ji našel. Je to milion knižních zážitků, je přesvědčen Sobotka.

Na Trhu knih lze navíc sehnat i raritní díla, která jsou jinde beznadějně vyprodaná. Pokud by přece jen čtenář svou vysněnou knihu nenašel, jednoduše může na Trhu knih vytvořit poptávku, a až se titul objeví, platforma jej upozorní. Mezi nejžádanější autory patří dobrodruh Jaroslav Foglar, hororový mág Stephen King a překvapivě i česká autorka románů pro mládež Lenka Lanczová. Zbystřit by pak měli ti, kteří mají ve své knihovně výpravnou foto publikaci Žena ve světle od Františka Drtikola, tu se v minulosti podařilo prodat za 50 tisíc korun. Nebo sběratelský kousek Cesta krve od Jiřího Kulhánka, který si z druhé ruky koupil jeden z uživatelů za 40 tisíc korun.

Každý čtenář si díky Trhu knih může otevřít svůj malý e-shop a nabídnout v něm přečtené knihy dalším zájemcům. Rychlý proces zabere pár kliknutí. Stačí jen vybrat knížky, které leží až příliš dlouho ladem, a po registraci je nabídnout k prodeji. Vystavování inzerátů s knihami je zdarma, prodejcům Trh knih účtuje provizi ve výši 25 % z ceny prodané knihy. Celý obchod pak funguje velmi bezpečně na principu úschovy peněz.

Trh knih plánuje šetřit čas, ale i peníze knihomolů pomocí dalších technologických novinek. Například pomocí vytvořené aplikace bude brzy mobilní telefon uživatelů schopen knihu snadno identifikovat podle fotografie. Další a velmi cennou schopností bude automatická služba ocenění titulu – už se tak nestane, že by knihu Kolosální Conan od Mikea Mignola majitel nabídl k prodeji za pár stovek, když se její cena na trhu pohybuje kolem 25 tisíc korun.

Co je Trh knih?

Trh knih je online antikvariát, ve kterém si čtenáři prodávají knihy navzájem. S nabídkou více než 1,3 milionů kusů knih a 300 tisíc různých titulů poskytuje Trh knih největší výběr ze všech českých knižních obchodů a antikvariátů. Vybrané knihy platí kupující kartou či převodem. Trh knih ručí za bezpečnost, peníze uvolní prodejci až poté, co kupující potvrdí bezpečné doručení zásilky. To probíhá s využitím služeb České pošty, Zásilkovny či osobním předáním. Databáze obsahuje drtivou většinu knih, které vyšly na našem území za posledních více než 100 let. U každého vydání je zobrazena přehledná historie prodejů včetně obvyklých částek, za které se kniha prodává. Orientaci usnadňují štítky, které dělí knihy podle žánrů a témat. Trh knih vznikl v roce 2013. Za dobu jeho existence ho využilo přes 475 tisíc lidí, kteří dohromady vystavili přes 4 miliony inzerátů a vzájemně si prodali více než 1 milion knih.