Psouni v Zoo Praha bydlí v novém

16. srpen 2019, 13:18
Psouni v Zoo Praha bydlí v novém

Návštěvníci Zoo Praha mohou obdivovat psouny prériové v jejich nové a větší expozici, kterou pražská zoo slavnostně otevřela ve čtvrtek odpoledne.

Za výběhem bizonů v horní části zoo se tak nabízí velmi zajímavá podívaná, jak tam celkem 14 psounů – sedm samiček a sedm samců – pilně hloubí své nory. 

Otevíráme sice malou expozici, ale domnívám se, že spoustě lidí tady chyběla. Protože psouni, co si budeme povídat, ať už byli kdysi tady nahoře u bizonů, nebo poslední léta dole, vždy patřili k velmi populárním zvířatům. Takže teď se k vám vracejí,“ potěšil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek spoustu přihlížejících návštěvníků. 

Od roku 2000 obývali psouni v Zoo Praha jeden z cípů u bizonů, kde se však podhrabávali do vedlejšího výběhu velbloudů i do širšího okolí. Péče o ně tím byla pro chovatele velmi ztížená, a tak pro ně zoo adaptovala vyzděnou expozici za ostrovem lemurů. Tam se však nyní staví expozice australské (tasmánské) fauny, a tak psouni získali nový, zděný domov opět v horní části, hned vedle Plání.

Máme je tady teprve pár dní, a jak vidíte, jsou velmi pracovití. Navíc je to genderově velmi vyvážená expozice – sedm samiček a sedm samců, takže se nám tady nebudou hádat. Nicméně by mě zajímalo, kdo více maká, jestli samičky, nebo samci,“ zavtipkoval náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček. 

Pražská zoo se při budování nové expozice pro psouny inspirovala severoamerickou prérií, kde psouni prérioví žijí. To se promítlo na výsadbě kolem výběhu. 

Ve výběhu je pouze symbolická výsadba, protože psouni jsou velcí ničitelé a trávu tam stejně nejspíš zlikvidují. Na tom stěhování každopádně docela vydělali, protože mají větší prostor než dříve, a mají ho na osluněném místě. Psouni jsou zvířata z otevřené krajiny, takže slunce vyhledávají,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl.