První veřejná temná komora otevřena

21. únor 2014, 15:25
První veřejná temná komora otevřena

Příznivci analogové fotografie se nyní mohou těšit novým možnostem. Mají totiž otevřeny dveře do nové a plně vybavené temné komory, která je k dispozici veřejnosti. Vyvolávání filmů a zvětšování fotografií si nyní mohou zkusit nejen profesionální fotografové, ale také úplní nováčci.

Fotografování na film se vrací do módy a stává se opravdovým masovým trendem. Ten pohltil také mladé fotografy, kteří se s analogem teprve seznamují. Boom zažívají nejen bazarové kousky, ale spousta nových fotoaparátů, jenž jsou charaketristické svou nedokonalostí, hravými funkcemi a moderním designem. Právě kolem nich se po celém světe utváří komunita příznivců, kterou spojuje láska pro čistou krásu analogových snímků.

Zájemců o takové fotografování přibývá rovněž v České republice, kde se opět utvářejí fotokluby nejen laiků, ale taktéž odborníků. Ti se vzájemně podporují a udržují fotografování na filmové pásky živé, právě pro svou výjimečnost a důležitost.

V Praze se skupina takových tvůrců sdružuje kolem obchodu a galerie Analogue. Společně pořádají výstavy a workshopy. Mezi svou činnost nově zařadili také provoz první veřejné temné komory, která se nachází právě v Analogue na Malé Straně. Do té si může kdokoliv přijít vyzkoušet vyvolat film, či zvětšit fotografie na papír tradiční technikou.

Nováčci si mohou objednat službu průvodce vyvoláváním. Ten je provede všemi kroky. Vysvětlí, jak pracují chemické sloučeniny, nebo samotný přístroj na zvětšování snímků. Naučí je vyvolávání od A do Z. Pro velký zájem se chystá řada workshopů, na které může příjit celá rodina, nebo parta přátel.

Veřejná temná komora má sloužit nejen těm, kteří se chtějí seznámit s tajem chemické fotografie, ale také pro ty, kteří nemají doma své vlastní vybavení, nebo si jej nechtějí pořizovat. Návštěva komory a vyzkoušení si techniky se dále může stát nezapomenutelným zážitkem při aktivitách, jako jsou team buildingy, nebo jako dárek k narozeninám.

Vyfotografovat si nezapomenutelné zážitky na film, jenž dodá snímkům notnou dávku atmosféry, který si následně sami vyvoláte a fotografie nazvětšujete na papír, které si následně zarámujete nebo vložíte do alb, má ohromné kouzlo. Tehdy má zachycení jedinečných okamžiků mnohem větší hodnotu nejen pro autora.

www.analogue.cz