První světová válka - léta zkázy a bolesti

9. listopad 2017, 23:25
První světová válka - léta zkázy a bolesti

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a Jihočeský kraj zvou v souvislosti s oslavami 100. výročí konce první světové války a vzniku samostatného československého státu na zcela unikátní výstavní projekt "První světová válka - léta zkázy a bolesti", který je instalován na celém druhém podlaží historické budovy Jihočeského muzea.

"První světová válka je nyní, v době relativní hojnosti a blahobytu, vytěsněna z paměti lidí. Přitom to byl právě tento první globální válečný konflikt, který dal tvář dvacátému století. Milióny mrtvých, milióny zraněných fyzicky i duševně, hlad, bída, pandemie španělské chřipky, zničená města, zhroucené státy, ale také naděje (bohužel plané) v podobě nových myšlenkových proudů a revolucí... Výstava přibližuje hrůzy války a to nejenom na frontě, kde vojáci prožívali neustále mezní životní okamžiky, ale i v týlu, kdy ženy a děti, rodiny vojáků, byly nuceny strádat v důsledku zhrouceného válečného hospodářství a musely čelit mnoha kritickým situacím, " přibližuje garant výstavy PhDr. Jiří Petráš.

Výstava si klade za cíl zmapovat první světovou válku s jejími příčinami i důsledky, a to jak pro Českobudějovicko, tak i jihočeský region, Československo, ale i v mezinárodních souvislostech - zejména v česko-rakouských. Na počátku první světové války byla rakousko-uherská monarchie, na jejím konci pak bývalé soustátí, na jehož troskách vznikly následnické státy – mimo jiné Rakousko a Československo. Českému návštěvníkovi se představí i dosud neobvyklý rakouský pohled na konec války, rozpad monarchie a vznik následnických států – a naopak. Stejně tak může být pro rakouské zájemce zajímavý i pohled českých studentů na tuto problematiku.

Na výstavě se podílelo spoluprací a zápůjčkami sbírkových předmětů více jak třicet muzeí a galerií z Čech, dále pak na dvacet soukromých sběratelů a spolupracovníků muzea. Podařilo se dát tedy dohromady vcelku ojedinělý soubor artefaktů, který nás přenese do sto let staré historie.          

Na samém počátku expozice návštěvník projde kolem repliky sochy Josefa II., jež zdobila budějovické „Sady“, aby na konci výstavy v sále, který bude vyzdoben slovanskou rudobílou bikolórou, míjel její svalené torzo. Tohoto nelehkého úkolu vyrobit pouze na základě dochovaných fotografií monument Josefa II. se ujala Střední umělecko-průmyslová škola svaté Anežky České v Českém Krumlově.

Návštěvníci však ve výstavních sálech uvidí mnohem více. Základními tematickými okruhy výstavy jsou: začátek války, českobudějovické pluky; vojáci na frontách války – zranění, zákopová válka, lazarety, invalidé, hroby, pomníky; týl a jeho problémy – zhroucení zásobování, hlad, „nouzové“ kuchařské recepty, odvádění nových ročníků na frontu, život ve městě (České Budějovice); československá zahraniční akce, T. G. Masaryk, Maffie, legie, národní, dělnické a socialistické hnutí, osobnosti; odraz války v umění, literatuře, filmu, propagandě; válka jako katalyzátor společenského dění – revoluce v Evropě, rozpad Rakousko-Uherska, vznik následnických států; válečná „statistika“ – mrtví, ranění, španělská chřipka, ale i technický rozvoj atd.

V rámci výstavy je dále připraven propracovaný vzdělávací program vhodný zejména pro druhý stupeň základních a všechny ročníky středních škol. Zahrnuje komentovanou prohlídku expozice s interaktivními prvky a edukační lístkovou brožurou navíc. Během trvání výstavy se chystají i doprovodné akce a přednášky, jež globální válečný konflikt dvacátého století představí ještě podrobněji.

Výstava je přístupná od 12. listopadu 2017 do 11. listopadu 2018. Otevírací doba: úterý - neděle, svátky od 9:00 do 17:30. Vstupné: základní - 50 Kč, snížené - 30 Kč, rodinné - 110 Kč.

Kde: Historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Dukelská 242/1, 370 51