První český román ze zákulisí pražské burzy Makléř vychází jako audiokniha

27. březen 2019, 13:42
První český román ze zákulisí pražské burzy Makléř vychází jako audiokniha

Audiokniha Makléř – příběh o chamtivosti a strachu

První a dosud jediná kniha z pražské burzy Makléř, kterou napsal Martin Kodýdek na základě svého dlouholetého působení v burzovním prostředí, vychází nově jako audiokniha. Román, který skvěle načetl herec a dabér, člen divadla Husa na provázku Jan Kolařík, posluchačům odhaluje praktiky i vztahy burzovního světa a přináší příběh o českých „vlcích z Wall Street“ s napínavou krimi zápletkou.

https://audioteka.com/cz/audiobook/makler

Makléř je první a pravděpodobně jedinou knihou, která využívá pro svůj příběh kulisy pražské burzy počátku tisíciletí. Hlavní hrdina Ondra Dohnal prochází proměnou z vesnického kluka na jednoho z významných hráčů na pražské burze. Pracuje v největší české makléřské firmě, které neomezeně vládne její majitel Arnold Gold, jemuž nechybí obchodní schopnosti na úkor lidské empatie. Ondra se dostává do vleku Goldova životního obchodu, který je ale za hranou zákona. Jak to tak bývá, věci se nakonec vyvinou jinak, než všichni čekají …

Makléř je unikátní sondou do prostředí, které zůstává široké veřejnosti ukryto, v tom také spočívá jeho největší kouzlo. Spousta mikro-příběhů ze života makléřů dodává hlavnímu příběhu šťávu. Spolu s přímočarým stylem psaní tak vznikla čtivá kniha, která není jen pro ty, co se zajímají o finanční trhy. Obyčejný mladík z Valašska, který od dětství snil o úspěchu, se po vysoké škole rychle šplhá na vrchol v prestižní burzovní firmě. Proniká však do prostředí, kterému vládne strach, stres, chamtivost a kde jediným měřítkem jsou peníze.

V krátké a úderné knize s krimi zápletkou těží autor z detailní znalosti prostředí, neboť dlouhá léta pracoval u největšího obchodníka s cennými papíry v ČR. Podává autentický a velmi zajímavý pohled do nitra dění na pražské burze. Makléř se nezaměřuje na odborné detaily, ale spíše na příběh a vztahová témata, je proto dobře přístupný i širší veřejnosti. Burzovní dění funguje hlavně jako zajímavá a pro část čtenářů exotická kulisa.

O knize Makléř řekli:

„Není překvapující, že autor na kulisách pražské burzy postavil zajímavý příběh. Je však i vtipný a zábavný, což ocení nejen pár finančníků, ale i široká veřejnost,“ Josef Beneš, dlouholetý předseda Asociace pro kapitálové trhy.

„Unikátní, poutavě podaný příběh zasazený do skutečných reálií, které se odehrávaly na „do nebe rostoucím trhu“ pražské burzy v období před krachem Lehman Brothers,“ David Kuboň, KLB Legal, ex-člen dozorčí rady WOOD & Company.

„Autora knihy znám v pracovní i osobní rovině řadu let, takže jsem tušil, že se mi dostane do rukou dílo zábavné a zajímavé. Nemýlil jsem se. Velice dobře čtivá kniha, která dává pěknou možnost nahlédnout do světa investičního bankovnictví. Díky tomu, že autor v tomto odvětví sám strávil mnoho let, jsou příběh, postavy v něm, jejich uvažování a chování popsány velice reálně a věrohodně. Vřele doporučuji,“ Ladislav Kovář, Director, Corporate Bank, Citibank Praha.

„Práce makléře má dvě základní charakteristiky. Tou první je, že jde o vysoce návykové řemeslo. Tou druhou pak to, že když se vám daří, jste úspěšní a vyděláváte peníze, pořádně nevíte kdy skončit - a ani se vám vlastně nechce. Najít v sobě odvahu podívat se do zrcadla a říct si "stačilo" chvíli trvá...“ Petr Žabža, Ředitel investičních produktů, ING Bank.