Projekt 100 vstupuje do třetí dekády

9. leden 2015, 12:48
Projekt 100 vstupuje do třetí dekády

Velké filmy, na velkém plátně – slogan, kterému Projekt 100 dostojí i v letošním roce. Největší a nejprestižnější kolekce klasických filmů distribuovaných v tuzemských kinech v roce 2015 uvede snímky Okno do dvora, Perný den, Klub rváčů, Kouř a Vynález zkázy.

Projekt 100 od roku 1995 pořádá Asociace českých filmových klubů, přičemž dosud bylo do českých kin uvedeno 179 filmů, které vidělo přibližně 800 tisíc diváků. Letošní ročník zahájí film Alfreda Hitchcocka, krále thrilleru a napětí, Okno do dvora. Slavnostní premiéra ve stylu 50. let proběhne 22. 1. 2015 ve 20:30 hodin v  kině Světozor.

Diváci se opět mohou těšit na americkou klasiku v lednu, evropský klasický film v březnu, kultovní film 90. let v květnu a českou klasiku v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Oproti minulému ročníku navíc přibyde premiéra klasického dětského filmu, který bude mít taktéž premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

„Při výběru filmů jsme si velmi dobře vědomi dlouhé tradice a celorepublikové prestiže značky „Projekt 100“. Proto doufám, že se nám opět podařilo vytvořit kolekci děl, která jsou dostatečně různorodá, která doslova baží po velkém plátně a která budou mít i širokou diváckou odezvu. Zatímco minulost Projektu 100 je reprezentována jeho tradicí, jeho budoucí udržitelnost pak vždy určuje zájem diváků,“ přibližuje letošní Projekt 100 hlavní dramaturg Jan Jílek.

Asociace českých filmových klubů tak diváky zve na další velkou cestu do fascinující historie kinematografie, díky níž můžete odhalit vraždu (Okno do dvora) spáchanou na konci jednoho opravdu náročného dne (Perný den) nebo vše jednoduše vyhodit do povětří (Klub rváčů). Ať už se rozhodnete pro cokoliv, určitě bude každý váš krok fajn, fajnový (Kouř), protože všichni víme, že žádná opravdová zkáza se nekoná (Vynález zkázy). Všechno je totiž jen v našich hlavách, stejně jako všechny velké filmy, které jsme viděli.

Do českých kin se v roce 2015 zásluhou Projektu 100 dostane pět mimořádně kvalitních děl světové a české kinematografie, která jsou v restaurované a v digitální podobě očekávanou událostí všech fanoušků filmu. Aby bylo jejich hledání a orientace v Projektu 100 jednodušší, bude 7. 1. 2015 spuštěn i nový web Projektu 100, který je přístupný na stránkách www.projekt100.cz.  Od 1. 9. proběhne tato kolekce filmů formou přehlídek ve vybraných filmových klubech včetně školních projekcí.

Oficiální stránky Asociace českých filmových klubů: www.acfk.cz