Přijede The Duke Ellington Orchestra – ansámbl, který před 90 lety definoval moderní hudbu

19. prosinec 2013, 10:59
Přijede The Duke Ellington Orchestra – ansámbl, který před 90 lety definoval moderní hudbu

Do Čech po dvou letech opět zavítá hudební těleso, bez nějž by dnešní jazz, pop music a vlastně také rock pravděpodobně vypadaly úplně jinak.

Poslední koncert ve Velkém sále pražské Lucerny byl vyprodaný a obdobný úspěch se očekává i v roce 2014. Duke Ellington Orchestra vystoupí 26. dubna 2014 ve Velkém sále pražské Lucerny a 27. dubna v čerstvě otevřeném Sono Music Clubu v Brně.

Neuvěřitelnýchdevadesát let je na scéně orchestr, jenž pod vedením svého geniálního kapelníka posunul jazz již ve dvacátých až čtyřicátých letech minulého století o několik úrovní. Důrazem na propracovaná aranžmá, práci se zvukem nástrojů a profesionalitu členů se Duku Ellingtonovi podařilo přesunout jazz a swing z putyk a klubů rozličné pověsti a úrovně do koncertních síní.

Američané děkují velkému umělci za to, že jako první definoval americkou hudbu. Bez základního směru stanoveného Dukem Ellingtonem a jeho orchestrem by stěží hledal svoje místo na slunci třeba i Frank Sinatra. Stejně tak by dnešní elektroswingoví eskamotéři neměli kde objevovat zajímavé tracky, s nimiž pak kouzlí pro nadšené tančící publikum druhé dekády jedenadvacátého století.

Vstupenky na koncert The Duke Ellington Orchestra, který proběhne 26. 4. 2014 ve Velkém sále Lucerny v Praze a 27. 4. v brněnském Sono Music Clubu, jsou k dispozici exkluzivně v předprodejní síti Ticketpro. Jejich cena začíná na 890 Kč. Veškeré další informace na www.brnokoncert.cz.

Duke Ellington vedl orchestr od roku 1923 až do své smrti v roce 1974, pak jej převzal jeho syn Mercer a po jeho skonu umělecké dědictví i nadále střeží další členové rodiny. Orchestr pod vedením pianisty Thomase Jamese dnes s vysokou profesionalitou, tvořivým respektem a svěžím espritem udržuje a rozvíjí kapelníkův odkaz.

Pavel Tesař z pořádající agentury Brnokoncert říká: „Jsme rádi, že můžeme opět zprostředkovat českým a moravským posluchačům jedinečně autentický poslech evergreenů z autorské dílny věhlasného jazzmana. Slyšet Caravan, Take the A-Train, It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing) nebo Mood Indigo v jejich podání je neopakovatelný zážitek.“

Pečlivou práci a vysokou hráčskou a uměleckou úroveň jako základní kánon v orchestru stanovil samotný Ellington. Ten v letech 1923 až 1931 dotvářel celkovou tvář svého tělesa, aby se pak od 30. let Duke Ellington and his Orchestra staly ikonickým synonymem toho nejlepšího, co Amerika dala hudebnímu světu.

Během své kariéry Duke Ellington získal 12 Grammy, složil přes dva tisíce skladeb, v čele svého orchestru odehrál na dvacet tisíc koncertů po celém světě. Dotknout se hudební historie a hlavně se radovat z nádherné muziky mohou v dubnu i návštěvníci Lucerny a Sono Music Club.