Při nákupu letenek můžete významně ušetřit. Máme několik rad

6. červen 2022, 22:51

Cestování letadlem už dávno není známkou nějakého luxusu. Vzdušná přeprava dokáže cenou konkurovat třeba té po silnici nebo po kolejích, leckdy je dokonce překonává. Aby k tomu ale došlo, je třeba přece jen mít nějaké to know-how. Pár tipů, jak ušetřit na nákupu letenek, pro vás máme na následujících řádcích.

pri-nakupu-letenek-muzete-vyznamne-usetrit-mame-nekolik-rad-1

Nakupujte včas

Základním pravidlem, jak při nákupu letenek udělat radost vlastní peněžence, je nenechávat ho na poslední chvíli. Čím více se blíží termín odletu, tím více se cesta nakonec prodraží. Opačně to platí stejně, ale ne neomezeně. Lety na většině linek nemá smysl zabookovat dříve než nějakých pět či šest měsíců předem. Existují ale i exponované linky, na kterých je tato hranice klidně i dvojnásobná. Naopak nákupem později než šest týdnů dopředu obvykle utratíte zbytečně moc peněz. Na řadu míst se dostanete, i když vás cesta napadne třeba jen den dopředu, jen prostě levná letenka už nemusí být v nabídce. 

Volte termín

Ještě důležitější než včasné objednání letenek je volba termínu letu. Pokud musíte cestovat v konkrétní den, máte samozřejmě smůlu. Pokud však například plánujete dovolenou, můžete důkladným přemítáním nad vhodnou dobou značně ušetřit. Nejdražší letenky logicky bývají v letní sezóně, kdy se létá nejvíce. O mnoho levnější ale nejsou ani v období Vánoc a Nového roku. Ideálním příkladem jsou v tomto ohledu Maledivy, kam se právě v těchto dvou obdobích létá nejvíce. Zkuste se proklikat srovnávačem cen letenek na https://www.esky.cz/letenky/0/0/co/mv/maledivy, abyste viděli, že v této době je cestování skutečně nejdražší. Inu, zákon nabídky a poptávky...

I pokud nemáte děti, se vyplatí sledovat termíny školních prázdnin. I ty totiž ovlivňují poptávku po letech z Prahy. A omezit byste se neměli jen na sledování tuzemského dění. Typická dovolenková doba se může země od země lišit. Při hledání ideální ceny letenky je tak dobré se jí vyhnout i v cílové destinaci a v jejích okolních zemích. To platí zejména, pokud jde o více navštěvovaný stát. Třeba na konci ledna by člověk čekal silně mimosezónní ceny, avšak čínský nový rok může způsobit rozčarování.

 pri-nakupu-letenek-muzete-vyznamne-usetrit-mame-nekolik-rad-2

Nejde ale jen o roční dobu, ale i o den v týdnu a hodinu, ve kterou letíte. Obecně lze říci, že čím blíže k půlnoci a ke středu týdne, tím můžete letenku sehnat levněji. Toto pravidlo sice neplatí vždy, ale logiku má. Vyšší poptávka po letech ve dne a zejména o víkendu je nasnadě. Naopak v úterý, ve středu a ve čtvrtek bývá v tomto ohledu v letadlech poněkud volněji a letecké společnosti to odráží i do cen.

Vybírejte letiště

Při plánování cesty letadlem našinec tak nějak automaticky uvažuje nad odletem z pražského Letiště Václava Havla. Je naším největším a jeho poloha téměř uprostřed Čech z něj dělá také většině Čechů letiště nejbližší. Rozhodně však není jedinou možnou volbou. Další mezinárodní letiště najdete v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě a Pardubicích. Poohlédnout se můžete i za hranicemi. Jen zkuste sílu srovnávače na https://www.esky.cz/letenky/ci/prg/0/0/praha a porovnávejte, jestli se vám nevyplatí startovat z Bratislavy, Vídně, Katovic či Mnichova. Pokud navíc bydlíte v okrajových částech České republiky, možná vyděláte i na dojezdové vzdálenosti z vašeho bydliště na letiště. Každý nemá Prahu za rohem a při situaci na našich silnicích může jízda za odletem na sever, jih, východ nebo západ za naše hranice přinést i úsporu času.

Nejde ale jen o to, odkud poletíte, ale i o to, kam poletíte. V řadě destinací najdete více velkých letišť jen několik desítek kilometrů od sebe. Pokud pro vás taková vzdálenost není problém, máte šanci ušetřit i správnou volbou místa přistání.

pri-nakupu-letenek-muzete-vyznamne-usetrit-mame-nekolik-rad-3

Srovnávejte, srovnávejte, srovnávejte

Všechny výše zmíněné rady zní sice hezky, ale jak se dostanete k co nejrelevantnějším informacím o cenách letenek? Stejně jako v řadě dalších odvětví lidské činnosti pomáhá prostředí internetu a existence srovnávačů. Těch, které umí porovnat cenu letenek, najdete celou řadu. Kvalitní poznáte například podle toho, že kromě internetové stránky mají i vlastní mobilní aplikaci a letenku je možné zabookovat přímo z ní. Kromě jiného pak dobré srovnávače nabídnou i možnosti ubytování v cílové destinaci nebo cestovní pojištění.

Až srovnávač vyberete, najděte si čas se jím pořádně prokousat. Projděte postupně všechny tři rady v tomto článku a nebojte se srovnávač potrápit. Vyzkoušejte si různé termíny a časy odletů i příletů a pohrajte si s volbou letišť. Určitě vás překvapí, že za letenky na jedno a to stejné místo můžete zaplatit i násobně jinou cenu.