Pražské Quadriennale 2019 zveřejňuje program. Největší mezinárodní přehlídka divadla a scénografie již v červnu v Praze (6. - 16. 6. 2019)

9. květen 2019, 12:18
Pražské Quadriennale 2019 zveřejňuje program. Největší mezinárodní přehlídka divadla a scénografie již v červnu v Praze (6. - 16. 6. 2019)

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, které se uskuteční od 6. do 16. června 2019 na pražském Výstavišti, zveřejňuje kompletní program.

Divadelní událost roku nabídne během 11 dnů expozice ze 79 zemí, více než 800 umělců z celého světa a přes 600 performancí, workshopů či přednášek. Akreditace lze pořídit přes portál my.pq.cz do 18. května za zvýhodněnou cenu. Umožňují mimo jiné neomezený vstup na přednášky PQ Talks  a na více než 50 představení v rámci PQ Studio: Festival, který spoluorganizují studenti DAMU. Vstupenky na vybrané akce a představení lze zakoupit přes GoOut. Kompletní program a předprodej akreditací je k dispozici na www.pq.cz.

PQ Talks představí světové umělce z mnoha oborů

Diskusní a přednášková část PQ Talks se zaměří na současné scénografické trendy i na kritickou reflexi divadelní spolupráce, uměleckých technik či inspiračních zdrojů a inovací v oboru. Kurátoři Pavel Drábek a Barbora Příhodová přizvali nejen významné osobnosti jednotlivých oborů, ale také tvůrce, kteří svou kariéru nastartovali teprve nedávno. Dopolední a odpolední bloky přednášek jsou určeny pro akreditované návštěvníky. Večerní PQ Talks, jsou otevřené i veřejnosti; předprodej probíhá přes GoOut. Otevírá je 7. června diskuze s mezinárodními kurátory Jochenem Volzem (Sao Paolo Biennale), Markétou Fantovou (PQ 2019) a Kate Bailey (V&A Museum), kteří se budou věnovat současným kurátorským metodám a prolínání oborů. Operní režisér Stefano Poda poodhalí svůj osobitý přístup k realizaci scény, kostýmů, osvětlení i choreografie v sobotu 8. června. V neděli 9. června představí svou tvorbu výtvarnice a ilustrátorka Olivia Lomenech Gill, která se v posledních letech věnovala například práci na knize Válečný kůň Michaela Morpurga a Fantastická zvířata a kde je najít J. K. Rowlingové. Pondělní večer 10. června bude patřit vítězným projektům z Výstavy divadelního prostoru. 13. června pódium ovládne režisér Luk Perceval a scénografka Annette Kurz.

V druhé polovině festivalu – 14. června se podělí o své zkušenosti s uměleckou přípravou PQ 2019 jeho mezinárodní kurátorský tým (Markéta Fantová, Serge von Arx, D. Chase Angier, Barbora Příhodová, Sophie Jump, Patrick Du Wors, Klára Zieglerová a Jan K. Rolník) a den poté se umělecký tým projektu 36Q° zamyslí nad tenkou hranicí mezi digitálním světem a skutečností, ale i nad vlivem nových technologií na současné umění a jejich dopadem na společnost.

Dětské víkendové workshopy ilustrace a filmové animace

Hlavním cílem programu pro děti během Pražského Quadriennale je přiblížit svět současného divadla těm nejmladším divákům. PQ dětem nabízí příležitost nahlédnout do světa scénografů a divadelních architektů z celého světa. Hlavní část tvoří interaktivní instalace „Zažij zázrak!“, které pro PQ připravuje platforma Máš umělecké střevo?. Malý Křižíkův pavilón se stane pomyslným labyrintem, který tvoří šest vzájemně propojených boxů. Jejich podobu tvoří čeští umělci. Výtvarná umělkyně Markéta Hlinovská, hledá inspiraci ve světě zvířat, multimediální umělkyně Tereza Damcová propojuje zvukové a výtvarné instalace, a výtvarník David Kalík aka Kakalík, je autorem komiksů a humorných animovaných filmů.

Kurátoři připravili také dílny pro základní i střední školy a víkendové workshopy pro veřejnost. V sobotu 8. června proběhne workshop s ilustrátorkou Olivií Lomenech Gill. V neděli 9. a sobotu 15. června mohou děti v animační dílně Aeroškoly rozpohybovat figurky Lega a natočit vlastní video. V neděli 16. června proběhne workshop s platformou Máš umělecké střevo? nazvaný Zažít zázrak. Tato dílna je určená pro děti od 3 do 6 let (dopoledne) a od 6 do 12 let (odpoledne). Kapacita všech workshopů je omezena, proto je nutná předchozí rezervace na GoOut.

PQ Studio Festival: výběr toho nejlepší ze studentských prací

Divadelní fakulta AMU v Praze se do programu PQ zapojuje projektem PQ Studio: Festival. Tuto část festivalu organizují sami studenti DAMU. V jedenácti dnech se v Praze pod jejich taktovkou představí více než 60 mezinárodních divadelních inscenací, performancí, koncertů a instalací. Kromě samotné DAMU bude program probíhat také v prostoru Divadlo X10 u Národní třídy, na náměstí Jana Palacha nebo v ulici V Kotcích. Do mezinárodní otevřené výzvy se přihlásilo na 140 inscenací a performancí z téměř 20 zemí (Brazílie, Tchaj-wan, USA, Chile, Švýcarsko a další). Mezi vybranými inscenacemi tak můžeme čekat například 3 Catastrophes I happily survived ze Švýcarska, Media Claun z USA nebo @heyhex, kde vystoupí umělci z Kanady, Japonska a Thajska. Akreditace na PQ zahrnuje vstup na program PQ Studio: Festivalu; pro ostatní návštěvníky probíhá předprodej přes GoOut.

PQ+ nabídne výběr českých představení

Program PQ+, který připravil Institut umění – Divadelní ústav, nabízí divákům současné scénické umění s akcentem na scénografii. Zařazeny jsou převážně české produkce z oblasti experimentálního a fyzického divadla, tance a performance. Nechybí však ani instalace, komentované prohlídky či tři výstavy českých loutek a divadelní fotografie. Jedním s cílů je představit zahraničním návštěvníkům PQ českou tvorbu, ale i zajímavá centra současného scénického umění. Program je otevřen i široké veřejnosti a předprodej probíhá přes GoOut na bit.ly/PQplus2019.