Pražské Quadriennale 2015 propojí hudbu, počasí a politiku; připraví novou mapu pro centrum metropole

26. září 2013, 14:15
Pražské Quadriennale 2015 propojí hudbu, počasí a politiku; připraví novou mapu pro centrum metropole

Už ne jednou za čtyři roky, ale vlastně celé čtyři roky. Už ne jedna hlavní základna, ale více míst v centru Prahy. A ještě větší důraz na prostor, který sdílí tvůrci s diváky, na odhalování nových významů a sdílení myšlenek, zkušeností a příběhů.

Vše, co se osvědčilo na Pražském Quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru před dvěma lety, bude rozvíjeno i při dalším konání v roce 2015. Navíc přibude řada novinek, které největší světové setkání scénografů a divadelních profesionálů více přimknou k centru města, jeho návštěvníkům a obyvatelům. Těch se ostatně PQ 2015, které se uskuteční mezi 18. a 28. červnem, bude týkat už samotnou volbou hlavního tématu: Hudba, počasí a politika.

Jak bude v rámci ústřední expozice Sekce zemí a regionů vypadat český „pavilon", je předmětem výběrového řízení, jež bylo vyhlášeno právě dnes – 26. září, uzávěrka přihlášek je 30. listopadu. Na obsahu i podobě začínají dneškem pracovat i v zahraničí - očekává se, že PQ se podobně jako v roce 2011 zúčastní přes 70 zemí a více než 5 000 delegátů. A to při celkovém počtu více než 50 000 návštěvníků. O jejich pozornost budou usilovat komisaři nadcházejícího PQ, jako jsou režisér Jiří Heřman (Scénografie a hudba), uznávaný scénograf Simon Banham (Scénografie a počasí) nebo brazilská scénografka a kostýmní výtvarnice Aby Cohen (Scénografie a politika).

„V roce 2011 jsme se zaměřili na interdisciplinární zkoumání scénografie s výrazným důrazem na vizuální aspekty a souvislosti se současným výtvarným uměním. Pro PQ 2015 je hlavním tématem scénografie jako způsob utváření prostoru, který ovlivňuje navození i další prožívání vztahu mezi místem a jeho obyvateli, vazeb mezi nimi a způsobu našeho života v daném místě. A to prostřednictvím neviditelných aspektů ovlivňujících scénografii - přírodních, estetických, eticko-společenských. Ty symbolizují naše tematické linie pro národní expozice – Hudba, Počasí, Politika a Prostor," říká Sodja Lotker, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale. Jeho tradičním vyhlašovatelem a organizátorem je Ministerstvo kultury ČR prostřednictvím Institutu umění - Divadelního ústavu. Více informací na www.pq.cz.