Přátelství nad Olší

25. říjen 2021, 18:56

Jednou nohou v Polsku, jednou v České republice, leží Těšín. Zatoulejte se v jeho ulicích prodchnutých pohnutou historií.

titl_01

Po stopách historie

Na výlet do Českého Těšína můžete vyrazit každý den vlakem Leo Express. Pak už stačí jen objevovat. První písemně doložené důkazy o existenci města pocházejí z roku 1155. Knížecí město bylo důležitou cestovní křižovatkou, pyšnilo se mnoha privilegii a knížata zde koncem 13. století dokonce razila své vlastní mince. Celá následující staletí se ve městě setkávali Češi, Poláci, Němci a Židé. Žili tu střídavě v míru, střídavě ve válce a společně čelili osudovým událostem historie. Z jedné části do druhé se pak dostanete přes velmi příznačně pojmenovaný most Přátelství. Protože i když se úředně jedná o dvě různá města, jejich obyvatelé zůstávají dodnes navzdory hranicím i pohnuté minulosti přátelé.

 dalso01

Koupit jízdenku do Českého Těšína

Za kulturou do kavárny

Centrem kulturního života se v letech 1933–1939 stala také nová prvorepubliková kavárna a čítárna Avion. Jednalo se o třípatrový funkcionalistický objekt, na jehož střeše se nacházela terasa s překrásným výhledem na řeku Olši. Se začátkem 2. světové války kavárna na dlouhých sedmdesát let zanikla. Od roku 2010 ji však můžete opět navštívit.

Dopravce Leo Express nabízí mnoho dalších zajímavých destinací, kam lze vyrazit za zážitky. Přehled destinací najdete zde.

konec

Foto: ©Leo Express