Prachovské skály s dětmi i kočárkem

17. říjen 2018, 10:31
Prachovské skály s dětmi i kočárkem

Pískovcové skalní městečko, úzké uličky, mystická zákoutí, dechberoucí vyhlídky a ráj pro horolezce. Vítejte v Prachovských skalách, nejznámějším místě Českého ráje.

Hledáte tip na rodinný výlet? Skalní labyrint a šplhání mezi skalami přinese dětem nevšední zážitek a nová dobrodružství! Nezapomeňte však na pevnou outdoorovou obuv a v batohu mějte pro děti pořádnou svačinu.

KUDY DO SKAL

Autem dojedete do města Prachov, kde najdete placené parkoviště (80,-Kč/den). Odtud se dáte vlevo po hlavní silnici směrem k pokladnám. Vstup je zpoplatněn (70,-Kč dospělí; 40,-Kč děti).

Pokud byste kempovali v kempu Jinolice, který se nachází pod Prachovskými skalami, dostanete se odtud do skal pěšky po modré turistické značce. Trasa je dlouhá 1,5 km.

Pro rodiče s malými dětmi: cesta není sjízdná kočárkem. Mějte s sebou raději dětské nosítko.

prachovske_mapy

Zdroj: https://www.prachovskeskaly.com/cs/

TURISTICKÉ TRASY

S kočárkem po modré

Že máte děti ještě v kočárku? Nezoufejte. Skály sice nejsou úplně nejvhodnější místo, kam se s kočárkem vydat, ale přece jen existuje trasa, kterou s kočárkem bez problémů zvládnete.

Za pokladnou se vydejte po modré kočárkové trase. Trasa je skvěle značena a nemůžete ji minout.

Cesta vede lesem s mírným klesáním a stoupáním a po cca 1 kilometru dorazíte na Rozcestí U Buku, kde na skalní město uvidíte hned z několika vyhlídek. Od rozcestí můžete pokračovat až k Pechově vyhlídce a zpátky se budete vracet stejnou trasou. Modrá trasa je dlouhá cca 5 km.

Kočárkem se přímo na vyhlídku nedostanete, budete ho muset zaparkovat několik metrů od vyhlídkové plošiny a kousek dojít.

S malými dětmi po žluté

Žlutá trasa je dlouhá 1,5km, nenáročná a vhodná pro malé turisty. Cestou od pokladny nezapomeňte odbočit také na Křížkovského vyhlídku, ze které se vám naskytne krásný pohled z výšky na jinolické rybníky. Poté se vraťte zpět na cestu a pokračujte po žluté. Na tomto okruhu se dostanete na 2 vyhlídky – vyhlídku Českého ráje a vyhlídku Míru, které řadím mezi nejhezčí.

Tip pro milovníky vyhlídek: vezměte si s sebou turistický dalekohled. Značka Fomei nabízí několik variant vhodných na výlety. Dobrý turistický dalekohled poznáte tak, že nabízí zvětšení ideálně v rozmezí 7x - 10x, je lehký, odolný a průměr čoček má kolem 50 mm.

S většími dětmi po zelené

Tento okruh je nejatraktivnější, měří 3,5 km a uvidíte odtud 8 vyhlídek. Zelená trasa už je náročnější. Budete muset zdolat strmější schody, proplétat se úzkými uličkami i klesat do hlubokých skalních údolí a roklin. Odměnou za náročnější terén vám budou neskutečně krásné výhledy. Tato trasa Vám ukáže Prachovské skály nejen z výšky, ale zavede Vás i dolů do skalního městečka.

Jednotlivé trasy lze kombinovat. Všechny trasy jsou v celém areálu skvěle značeny. Ve stánku u pokladen si můžete zakoupit mapu.

OBČERSTVENÍ

V areálu bohužel občerstvení nenajdete a tak mějte svačinu pro děti rozhodně s sebou. Na oběd si poté můžete zajet do restaurace Pod Šikmou Věží v Horním Lochově (z Prachova 5minut autem).

KEMPOVÁNÍ POD PRACHOVSKÝMI SKALAMI

Aby nebylo toho dobrodružství málo, co takhle spojit výlet ve skalách s kempováním? Pod Prachovskými skalami se nachází hned dva kempy. Pro rodiny s dětmi doporučuji kemp Eden Jinolice, který svým návštěvníkům nabízí restauraci, kiosek s čerstvým pečivem, dětské hřiště, bazén (za poplatek), minigolf a také písčité pláže u rybníka. Z kempu se do Prachovských skal dostanete pěšky po modré (1,5km).