Poradíme vám, jak nafouknout paddleboard

15. červenec 2019, 0:22
Poradíme vám, jak nafouknout paddleboard

Věděli jste, že v České republice patří k nejoblíbenějším nafukovací paddleboardy? Paddleboardy jsou skladné, lehké, levné. Málokdo před jejich nákupem ví, jak je nafouknout. My vám to v článku prozradíme.

Kde a jak nafukovat paddleboard

Ať už máte jakýkoli nafukovací paddleboard, platí stejná pravidla. Paddleboard se nafukuje na hladkém a rovném povrchu. Plovák je zcela rozbalený, není přehnutý. Kryt ventilku musíte odjistit. Pojistka ventilku musí být v horní pozici, jedině tak vám vzduch nebude ucházet. Jestliže máte pojistku v dolní pozici, zmáčkněte ji, lehce ji pootočte. Takto se sama vycvakne do horní pozice. Horní pozice je určena právě k nafukování. Poté připojte hadici od vaší pumpy tak, že ji zatlačíte do ventilu, pootočíte ve směru hodinových ručiček, aby byla řádně upevněna. Pokud je hadice připojena, začněte hustit paddleboard na požadovaný tlak. Hadici následně odpojíte mírným pootočením proti směru hodinových ručiček, zajistíte kryt ventilu a je hotovo. 

Jak vybrat pumpičku na paddleboard

Druhy pump nejsou věda, i když se to tak ze začátku může zdát. Pojďme se podívat na to, jakou si můžete pořídit pumpu.

  1. Ruční pumpa: Ta je v drtivé většině případů obsažena v originálním balení u každého paddleboardu. Ruční pumpy se rozdělují na jednočinné, dvojčinné a trojčinné. Nejjednodušší variantou ručních pump jsou pumpy jednocestné, které mají jeden válec s pístem a paddleboard se nafukuje pouze při pohybu pístu směrem dolů. Dvoucestné ruční pumpy jsou promyšlenější, mají jeden válec s pohyblivým pístem a paddleboard se nafukuje při pohybu pístem směrem nahoru i dolů. Pumpy se nazývají také jako „Double action“. Trojčinné pumpy (Triple action) jsou nejlepšími ručními pumpami. Díky dvěma válcům a pístům se pumpuje větší objem vzduchu. Dostávají se do obliby více než dvojčinné a jednočinné pumpy.
  2. Elektrická pumpa: Skvělá vychytávka, pokud nechce používat ruční pumpu. Na elektrické pumpě je otočný přepínač, nebo displej, který slouží k ovládání pumpy. Jednoduše navolíte požadovaný tlak, zmáčknete tlačítko a počkáte, až pumpa nafoukne paddleboard. Vychytávkou je, že se pumpa sama vypne. Není to úžasné? U nás jsou velmi žádané pumpy od výrobce STAR, které se napájejí z autozásuvky na 12V (klasická cigaretová zásuvka). Patříte-li k náročnějším uživatelům, můžete si dokoupit powerbanku. Díky ní nafouknete paddleboard i mimo zdroj elektrického napětí. Velkou výhodou elektrických kompresorů je také vyfukování plováku.
  3. Nožní pumpa: Ano, i takové pumpy seženete, ale raději je k nafukování stand-up paddleboardů nepoužívejte. Pumpa vám neumožní nafouknout plovák za rozumný čas, protože má velmi malý objem. Stejně tak nikdy nedosáhnete požadovaného tlaku. Jestli se nechcete celý den místo ježdění mordovat s nafukováním plováku, vyberte si ruční nebo elektrickou pumpu. Nechcete si pořizovat speciální pumpu na paddleboard? Máme pro vás řešení.

Když pumpu kupovat nechcete…

Jestli nechcete zbytečně utrácet za pumpu, můžete si pořídit redukční adaptér. S ním nafouknete plovák klasickou pumpou na čerpacích stanicích (či kompresorem s auto-ventilkem). Toto řešení není nejefektivnější, ale využívají jej ti jezdci, kteří mají vlastní kompresor, případně chtějí ušetřit místo. Zajímá vás více? V článku najdete konkrétní typy pump i adaptérů.

Už víte, jak paddleboard nafouknete?

Tip: Nezapomeňte si pořídit kvalitní oblečení, aby se vám dobře jezdilo.