Podzim přeje gastronomii - Ochutnejte Hanou!

7. listopad 2014, 11:43
Podzim přeje gastronomii - Ochutnejte Hanou!

Krajina Střední Moravy nabízí návštěvníkům nejen množství zajímavých a poutavých výletních míst, ale také dává možnost vytvářet gastronomicky jedinečné a originální produkty a zdejší poctivou kuchyni založenou na historii a tradici Hané. Původní recepty a pokrmy připravené z lokálních surovin jsou hlavními kritérii iniciativy na podporu regionální gastronomie „Ochutnejte Hanou“. Máte-li rádi kulinářské zážitky, pak pro Vás bude Střední Morava doslova rájem…

Kde jinde ochutnáte tvarůžkové speciality jako například Tvarůžkový bramboráček, Smažené tvarůžky s javorovou omáčkou, Lívance s tvarůžky, višňovým džemem a hruškou, Tvarůžkové lokše z bramborového těsta, Jelení guláš podávaný s žemlovým knedlíkem plněným tvarůžky, Nakládané tvarůžky s chilli papričkami, cibulí a česnekem, či Kornout z domácí uzené krkovice, plněný tvarůžkovým tatarákem? A co teprve povidlové delikatesy! Nejen prvotřídní koláče a buchty, ale třeba také Domácí uzená krkovice s povidlovou omáčkou a šťouchanými brambory s cibulkou nebo Palačinka s povidly a mákem. Zkrátka pokrmy plné vůní, chutí, barev a především prvotřídních surovin.

Restaurace užívají čerstvé lokální suroviny, a tak i jejich menu se v průběhu roku mění dle období na zimní a letní. Aktuální seznam restaurací zapojených do iniciativy „Ochutnejte Hanou“ najdete zde.


Smažené tvarůžky s javorovou omáčkou z restaurace U Coufalů.

Ochutnat Hanou můžete nejen skrze delikatesy místní kuchyně, ale také ve zdejších pivovarech. Každý nabízí něco originálního a neodolatelného. Na pivo jedinečné chuti vařené klasickou technologií se vydejte do přerovského Pivovaru Zubr.  Stejně tak olomoucký Pivovar Moritz si zakládá na vybraných surovinách a v jeho nabídce objevíte lahodná světlá, polotmavá i tmavá piva. Jste-li příznivcem vícestupňových piv v rodinném prostředí, vyplatí se navštívit První soukromý pivovar společenský v Lipníku nad Bečvou. Fajnšmekři jistě ocení višňový speciál, či pivo ze čtvera druhů sladu v prostějovském Pivovaru Ječmínek. Zábavu a hravost si dozajista užijete ve stylovém přerovském Minipivovaru Parník, který názvy piv, Námořník, Jantar, Kapitán a Pirát, dává tušit i celkovou atmosféru a zařízení podniku… Máte-li naopak rádi moderní styl pivovaru s neotřelým designem hostince a dobré nepasterované pivo k tomu, navštivte Pivovar a hostinec Chomout v Olomouci.


Pivovar a hostinec Chomout nabízí nefiltrovaná nepasterovaná piva různých pivních stylů.

 Na čerstvé nefiltrované pivo plzeňského typu zavítejte do Minipivovaru Osečan v Oseku nad Bečvou. Za zážitkovou konzumací zlatavého moku se vydejte do Pivovaru Litovel v Litovli a pod dozorem místního sládka zkuste sami uvařit to nejlepší pivo na světě.


V Pivovaru Litovel si návštěvníci mohou vyrobit vlastní pivo.

Toužíte vyzkoušet ozdravné účinky piva na vlastní kůži? Nechte se zlákat k návštěvě olomouckého Svatováclavského pivovaru originál. Kromě výborných piv disponuje i pravými pivními lázněmi. Jste-li zastáncem pohodového odpočinku v klasických lázních a wellness, jistě si vyberete z nabídky Střední Moravy. Relaxaci a prvotřídní léčebné procedury nabízejí lázně Slatinice i Teplice nad Bečvou.