Pevnost poznání v Olomouci - místo, kde se zamilujete do vědy

23. září 2019, 5:11
Pevnost poznání v Olomouci - místo, kde se zamilujete do vědy

Na první pohled vidíte historickou budovu, bývalý dělostřelecký sklad z roku 1857. Jakmile ale vejdete dovnitř, zůstáváte v údivu. Pevnost poznání svou vojenskou minulost bere jako součást bohaté historie Moravy, nyní je ale v první řadě hrdým centrem popularizace vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Těžko u nás najdete prostor, v němž se dějiny tak překvapivě a půvabně prolínají se současností právě jako uvnitř téhle výjimečné stavby. Je interaktivním útočištěm pro energickou popularizaci vědy a výzkumu i celoročním dějištěm desítek různorodých akcí, které vzdělávají základní a střední školy, rodiny s dětmi nebo seniory.

Senzační léto pro všechny děti 

Každé léto se tu pořádají vědecké tábory pro zvídavé děti, které chtějí uprostřed přírody vést detektivní pátrání po kameni mudrců, anebo si jednoduše postavit vlastní kosmickou raketu. Pohled pod pokličku nejrůznějších vědeckých oborů přináší i oblíbená Dětská univerzita. Zájemci ve věku od osmi do dvanácti let si s předstihem zkouší studium na vysoké škole a jednou týdně se účastní obohacujících přednášek předních odborníků z olomoucké univerzity. Odměnou je jak krásný diplom o absolvování, tak především mimořádný rozhled v pestrém výběru dospělých oborů.

Pevnost je zkrátka a dobře oázou vzdělávání. Své by o tom mohli vyprávět účastníci vědeckých kroužků, které se mohou pyšnit soustředěností, hravostí a rozmanitostí. Přírodovědný kroužek dětem otevírá bránu do světa živočichů a rostlin, Vědecká výtvarka a Vědecký dramaťák je učí prolínat vědu s uměním.           

Vaše babička nebude sedět v koutě

Aktivity Pevnosti poznání ovšem nemíří pouze na ty nejmenší. Úspěšný projekt Blízká setkání třetího věku je ideální příležitostí pro všechny lidi zralého věku, kteří se ani ve stáří nechtějí vzdát činorodosti a aktivní účasti ve společenském životě. Pod vedením zkušených lektorů se učí trénovat paměť, cvičit, žonglovat, ale také zdravě jíst a celkově myslet pozitivně. Na věku skutečně nezáleží a Pevnost poznání se tímto heslem řídí každým dnem.

Návštěvníkům všech věkových kategorií vždy od úterý do neděle nabízí vstup do čtyř vtahujících expozic, které se věnují dějinám nebo světům přírody, logiky, matematiky a fyziky. Ústřední roli při tom sehrávají mladí akční animátoři, kteří provádí pestrou historií Olomouce, odhalují zázraky spojené s moderním 3D tiskem anebo osvětlují epické dění v naší Sluneční soustavě.

Přenašeč do jiných světů a dimenzí

Právě digitálním planetárium je startovacím místem pro pouť vesmírným nekonečnem. Návštěvníci se díky filmům jako Zpátky na Měsíc nebo Zázraky vesmíru noří do probádaných i stále tajemných hlubin vesmírného oceánu. Všichni mají možnost stanout na povrchu ledových gigantů anebo se stejně jako legendární Neil Armstrong projít po Měsíci. Programové menu skýtá několik rozmáchlých pozemských i kosmických výprav a záleží na každém, jaké z nich se zrovna bude mít chuť účastnit. 

Olomoucké interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání sídlí v historickém areálu Korunní pevnůstky (17 listopadu 7). Od úterý do pátku je tu dobrodružství pro celou rodinu dostupné vždy od 9:00 do 17:00, o víkendech až do 18:00. Bližší informace najdete na www.pevnostpoznani.cz.