Petr Zelenka natáčí film Modelář z prostředí firmy na pronájem profesionálních dronů v hlavních rolích s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem

4. červen 2019, 15:59
Petr Zelenka natáčí film Modelář z prostředí firmy na pronájem profesionálních dronů v hlavních rolích s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem

Po pěti letech natáčí scenárista a režisér Petr Zelenka nový celovečerní film s názvem Modelář.

Mezitím režíroval poslední řadu seriálu Terapie, podle vlastního scénáře pak seriál Dabing Street letos oceněný Českým lvem a aktuálně nominovaný v kategorii nejlepší komediální seriál na prestižním Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. Zelenkova divadelní hra Elegance molekuly byla zase nedávno na Cenách divadelní kritiky vyhlášena jako nejlepší česká hra roku 2018. Ve svém nejnovějším filmu Modelář Zelenka předestře divákům současný příběh z atraktivního prostředí firmy na pronájem dronů v hlavních rolích s Kryštofem Hádkem a Jiřím Mádlem.

„Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem a to nejen na české poměry,“ říká Petr Zelenka.

Režisér v Modeláři sleduje vznik prosperující firmy a půjčovny dronů, mezi jejíž klienty patří prezidentský kandidát, výtvarníci pořádající happeningy, drony ve filmu monitorují i větrné elektrárny nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Divák se podívá také na závody dronů – sport budoucnosti, v němž jsou Češi velice úspěšní nebo módní přehlídku, kde drony nosí luxusní kabelky. Jedním ze dvou hrdinů filmu je chemik Pavel (Kryštof Hádek), zvídavý člověk a vynikající letecký navigátor, který se nedávno vrátil z Izraele, kde pracoval několik let pro farmaceutickou společnost. Protipólem Pavla je majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, zdánlivě divoch a provokatér. Drony jsou pro tyto dva bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Situace ve firmě se však začne komplikovat, když chce jeden z hrdinů dron využít k něčemu úplně jinému.

Casting trval více než dva roky. Petr Zelenka hledal v hereckém projevu uvěřitelnost, civilnost, přirozenost, ale i hravost. V Zelenkových textech a filmech se často objevuje motiv přátelství. V Modeláři jsou to opět dva přátelé - Jiří Mádl a Kryštof Hádek - na kterých celý film stojí. Jednomu jde o peníze a druhému o spravedlnost. Oba se chtějí podílet na chodu světa.

„Není to formálně komplikovaný příběh jako moje předchozí filmy Ztraceni v Mnichově nebo Karamazovi. Žánrově psycholický thriller, ale žánr je past. Bude tu pár hlášek, hlavní hrdiny si určitě zamilujete, bude to dobře odsejpat a na pár scén si vzpomenete i druhý den nebo za týden,“ popisuje Zelenka. Filmaři v těchto dnech natáčejí v Praze, poté se přesunou například do Brna a natáčet budou i v česko-německém pohraničí. Natáčení trvá od půlky května do konce června. Ve filmu dále hrají Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš, Helena Dvořáková, Jiří Štrébl nebo Kristýna Frejová. Za kamerou nového Zelenkova filmu stojí kameraman Alexander Šurkala, střihačem je Vladimír Barák. Na hudbě k filmu se mj. podílí Kato, lídr Prago Union, známý i z kapely Chaozz.

Modelář vzniká v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala. Koproducenty filmu jsou Česká televize - Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové, Hangar Films, slovenská společnost Punchart Films - Ivan Ostrochovský a slovinská Fabula - Radovan Misic. Snímek vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, Jihomoravského filmového nadačního fondu a Nadačního fondu Prague Film Fund, scénář podpořila FILMOVÁ NADACE. Snímek uvede do kin 6. února 2020 distribuční společnost Falcon.