Peřej Paraplíčko aneb první divoká voda na paddleboardu

28. duben 2023, 22:40

Možná už o tom někteří z vás slyšeli nebo toho byli svědky, ale i na paddleboardu se dají sjíždět řeky či divoká voda. Přestup z klidných jezer a rybníků však nemusí být pro paddleboardisty úplně snadný. V našich končinách najdeme jen hrstku míst, která dobře poslouží jako odrazový můstek mezi klidnou a divokou vodou – a jedno takové místo bychom vám rádi představili v následujícím článku.

1_voda

Peřej Paraplíčko se nachází v libereckém kraji na řece Jizera zhruba 3 kilometry od Železného Brodu. Jméno nese po přilehlém veřejném tábořišti. Díky tomuto skromnému kempu zde můžete i přenocovat a využít pro trénink klidně celý víkend.  Za optimálního vodního stavu je vhodná pro nácvik základních dovedností na tekoucí vodě, oblíbená je především mezi méně zkušenými kajakáři ale v poslední době získává na popularitě i mezi paddleboardisty.

Voda zde nese obtížnost WW I – slouží tak jako první stupínek při přechodu na divokou vodu. V žádném případě byste zde však neměli podnikat svoje první paddleboardové krůčky. Základní prvky jako přešlapování, kick-turny (otočka na patce na místě) a správnou techniku pádlování si raději nacvičte na klidné vodě.

Dostupnost

Autem lze dojet až na soutok Jizery a Kamenice nebo zastavit u tábořiště. Využít můžete i vlakové spojení na Spálov, k peřeji je to poté kolem 300 metrů po silnici po proudu směrem na Železný Brod.

Další zajímavosti

V nedalekém okolí se nachází pískovcový útvar Suché skály, hrad Vranov, zřícenina Frýdštejn nebo Železný Brod propojený Riegrovou stezkou.

Jaké paddleboardové vybavení na řeku?

Pro sjíždění řek se obecně hodí široké, nepříliš dlouhé paddleboardy. Na divoké vodě rádi využijete extra stabilitu, kterou široká prkna nabízí. Ideální jsou tak paddleboardy kolem šířky 32-35 palců (80-89cm) a délce do 11 stop (335cm). Záleží však i na vašich zkušenostech, váze a v neposlední řadě na tom, na čem se cítíte dobře. Někteří výrobci paddleboardů nabízí i speciály upravené pro jízdu na tekoucí vodě.

Při nižších stavech vody se hodí kratší flosna. Ta se dá zakoupit nebo vyrobit tak, že si seříznete a zapilujete flosnu standartní. Na tekoucí vodu se také hodí kroucený pojistný leash, klasický rovný by se vám totiž zachytával o kameny, větve a mohlo by tak dojít k nebezpečné situaci, kdy se po pádu do vody leashem zachytíte o překážku. Aqua Marina river leash má i bezpečnostní pojistku, díky které se můžete v případě nouze od svého prkna odpojit. Hodit se bude i neopren a neprenové boty. No a do peřejí samozřejmě pouze s plovací vestou a helmou. Divoké vodě a paddleboardingu zdar!