Pasti v hlavě komplikují život, cesta ven ale existuje, říká kapela MONNA singlem Rising

6. prosinec 2022, 10:59
Pasti v hlavě komplikují život, cesta ven ale existuje, říká kapela MONNA singlem Rising

Kapela MONNA vydává svůj nový singl Rising. Tématem skladby je nelehká, ale důležitá cesta vedoucí zpět k naší přirozenosti.

Song Rising je pro kapelu jedním z nejdůležitějších, který dosud napsala. Hudebně je podle slov kapely jinde než jejich dosavadní tvorba. “Máme rádi hudební výlety, neomezujeme se v rámci žánru a škatulek. Hudba tak byla jasnou inspirací i pro text. Je to pozitivní song plný naděje, radosti a barev. To jsme se snažili dostat i do klipu. Song jsme si produkovali sami, o mix a master se postaral Martin Holly Hollandr,” vysvětluje k vzniku nové skladby frontmanka Dana Yousifová. 

Často se chytáme do pastí vlastní hlavy. Komplikujeme si život neschopností komunikace a ženeme se do něčeho, co nám není vlastní. Text songu je o momentu probuzení a uvědomění, o postupném návratu k sobě, ke kořenům. Návratu na místo, které je bezpečné a které dobře známe. Návratu k vlastní přirozenosti, radosti, volnosti pohybu, myšlenek a svobodě obecně. “V klipu jsme chtěli prostřednictvím jednotlivých scén a jejich symboliky ukázat celou tu pomyslnou cestu. Od probuzení ve vyprahlé prérii, přes ještě trochu zamlženou cestu, na které ale potkáváme vlka - průvodce, až po nalezení svého místa v jungli”, vysvětluje zpěvačka.

Klip se natáčel ve studiích Pokrok, kde byly vytvořeny čtyři různé scény. S námětem přišla zpěvačka Dana Yousifová, která se u klipu ujala zároveň role režiséra. 

MONNA je čtyřčlenná kapela s bohatou hudební minulostí i současností. Její tvorba vychází z různých žánrů a její členové vnáší do ní společně vnáší  rozmanitý a osobitý pohled na věc. Výsledkem jsou skladby, které vás v jedné chvíli roztančí a v jiné naženou husí kůži. Z kapely sálá vyspělost, na jejímž pevném základě stojí frontmanka Dana Yousifová. Ta disponuje jemným sametovým i silným burácivým hlasem, na pódiu ji jen tak něco nezastaví. Během své existence kapela vydala desku Watch The New World, zahrála na Rock For People, Colours of Ostrava, Basinfirefest i jiných festivalech. Současnou sestavu tvoří Dana Yousifová (zpěv), Radek Pilc (kytara), Šimon Hajdovský (bicí), Lukáš Varaja (basa).