Palác Jalta byl slavnostně otevřený pro veřejnost

7. červen 2019, 12:42
Palác Jalta byl slavnostně otevřený pro veřejnost

Unikátní brněnská kulturní památka Palác Jalta je opět otevřená veřejnosti!

Ve středu 5. 6. došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky. Tohoto oficiálního aktu se ujal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek, náměstek primátorky Statutárního města Brna Ing. Oliver Pospíšil, radní Statutárního města Brna Ing. David Grund a Bc. Martin Landa, první místostarosta městské části Brno-střed. Nechyběli další známé osobnosti z řad politického, kulturního, sportovního a veřejného života, za všechny uveďme Bolka Polívku, který rovněž stříhal pásku.

V odpoledních hodinách byl pro návštěvníky připravený atraktivní program, který moderovali Libor Bouček a Leoš Mareš. Hostům zazpívali Dara Rolins a Michal David.   O taneční vystoupení se postarala skupina Magic Free Group. Celý den pak večer zakončila slavností party, na které licitátor Zdeněk Joukl vydražil dres legendy Martina Erata, kapitána extraligového hokejového družstva HC Kometa Brno.  Vydražená částka dosáhla 250.000,- Kč. Výtěžek byl rovným dílem věnovaný Nadačnímu fondu Kometa, který pomáhá dětem s diagnózou autismu a Nadačnímu fondu dětské onkologie KRTEK. Hosté si užili i módní přehlídku známých značek jako je Guess, My pled nebo Note. Svoji koleci prezentovala také multibrandová společnost Eccitante. Mezi modelkami byly Miss Veronika Chmelířová a Karolína Mališová. Jako modelka tentokrát na molo vystoupila i Vlaďka Erbová.

Richard Saliba jako majitel Jalty uvedl, že: „Jsme rádi, že se rekonstrukce povedla v tak rychlém termínu a tolik lidí přišlo na slavnostní otevření. Pevně věříme, že právě na bohatou historii Palác Jalta do budoucna naváže.  Chtěli bychom, aby Palác Jalta byla pro Brňany a návštěvníky Brna opět místem, které budou rádi navštěvovat a které bude spojovat.“

Palác Jalta je jedinečnou stavbou se svébytnou historií. Jedním z jeho obyvatelů byla svého času i nechvalně proslulá StB, za dob komunismu zde byla prodejna s tehdy luxusním a běžně nedostupným zboží TUZEX. Bez zajímavosti jistě není, že se Jalta objevila v dnes již kultovním filmu režisérky Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág.  

Palác Jalta je funkcionalistická budova postavena v letech 1928 – 1929 podle návrhu architekta Josefa J. Polívky.  Jedná se o dvojdílný pětipatrový funkcionalistický víceúčelový dům. V jeho dvou suterénních podlažích se původně nacházelo kino Bio Moderna a restaurace. V přízemí byla obchodní pasáž, v prvních dvou patrech kanceláře a obchodní prostory, ve třech nejvyšších patrech pak obytné prostory. Hned v roce 1929 zakoupilo budovu mezinárodní hnutí Křesťanského sdružení mladých žen (YWCA), které v horních patrech původně zamýšlelo zřídit ubytovnu pro ženy a dívky. Od roku 1934 vlastnil budovu stát. Po roce 1989 přešla pasáž do soukromého vlastnictví a často střídala vlastníky i provozovatele. V roce 2006 získalo budovu město Brno. Ukázalo se, že její stav vyžaduje nákladnou rekonstrukci, která bohužel nebyla zrealizovaná. V roce 2016 koupila Palác Jalta brněnská společnost Premiere properties s.r.o., která se rozhodla budovu citlivě rekonstruovat a navrátit ji původnímu účelu. Což se ve středu 5. 6. skutečně stalo!