Padesát let od smrti Václava Hraběte připomene Divadlo NaHraně inscenací z jeho poezie

6. březen 2015, 9:10
Padesát let od smrti Václava Hraběte připomene Divadlo NaHraně inscenací z jeho poezie

Padesát let od smrti Václava Hraběte připomene Divadlo NaHraně inscenací z jeho poezie.

 Ve čtvrtek 5. března uplyne padesát let od tragické smrti kultovního básníka Václava Hraběte (1940-1965), asi jediného tuzemského představitele tzv. beat generation. K jeho odkazu se při této příležitosti vrací i pražské divadlo NaHraně prostřednictvím své sedmé inscenace Bez dechu, kterou právě touto dobou začíná zkoušet. Premiéra původního dramatického textu v režii Terezy Karpianus proběhne v polovině května 2015 v Divadle Kampa.

Tvůrčí tým inscenace je o dvě generace mladší, než by byl dnes Václav Hrabě, jehož nedožité 75. narozeniny připadají na letošní 13. červen. Přesto je tvůrcům a hercům jen o málo víc, než kolik bylo básníkovi v době jeho smrti. Z generačního spříznění a zároveň odstupu poloviny století pramení i přístup inscenátorů k dílu Václava Hraběte.

„Účelem inscenace není podat informace o mrtvém básníkovi, ani vytvořit scénický medailonek o autorově životě a díle,“ podotýká režisérka Tereza Karpianus. „Chceme zachytit co možná nejživěji ono puzení, které vedlo Hraběte k psaní. Puzení pocházející z mládí, lásky, flámů, z nadšení pro poezii a jazz.“

Názvem Bez dechu odkazují inscenátoři k okolnostem básníkovy nezáměrné otravy plynem a zároveň i k jeho zálibě v jazzu a hře na dechové nástroje. A duch jazzové hudby, který je z básníkových textů jasně patrný, bude i klíčem k jeho dílu v nové inscenaci. Hrabětovy texty za tímto účelem zhudebnil jeden ze zakládajících členů Divadla NaHraně Martin Severýn, který si v inscenaci vedle Marie Jansové, Pavla Kryla a Petra Besty také zahraje.

Divadlo NaHraně – soubor založený v roce 2009 studenty a čerstvými absolventy DAMU. Zaměřuje se na angloamerickou dramatiku i původní tvorbu. Jeho domovskou scénou je Divadlo Kampa, kde v současnosti uvádí inscenaci Největší příběh všech dob autora Patricka Barlowa a režiséra Šimona Dominika, v minulých letech zde uvedl mj. inscenace W. Shakespeare: Romeo a Julie a co jako? (režie Jan Frič), P. Barlow: Mesiáš (režie Šimon Dominik) nebo J. Penhall: Slyšet hlasy (režie Jaroslava Šiktancová). Pravidelně také připravuje scénická čtení, především ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla nebo švédským velvyslanectvím.