P&J Music – MEZINÁRODNÍ FESTIVAL JAZZOVÉHO PIANA

22. duben 2019, 0:00
P&J Music – MEZINÁRODNÍ FESTIVAL JAZZOVÉHO PIANA
  1. 4. 2019 19:30  Rudolfinum – Sukova síň

Larry Willis velkolepě předznamená 24. Mezinárodní festival jazzového piana

Z jarních prologů podzimního MFJP se stává mimořádná událost. Letos přijede další legenda amerického jazzu: klavír rozezní Larry Willis.

Pianistu, skladatele a aranžéra Larryho Willise můžeme zvát géniem všestrannosti. Jeho láskou a základním vyjadřovacím jazykem se stal jazz. S chutí však 6 let spolupracoval i s rockovou kapelou Blood, Sweat & Tears. Nejen v kapele Hughe Masekely se Willis nechal inspirovat world music. Dodnes si rád zahraje klasiku. Zkomponoval skladbu i pro symfonický orchestr a jazzové trio. Každé z jeho jazzových alb je něčím jiné a originální. A to se podílel na třech stovkách různých titulů.

Pianistův umělecký příběh se však mohl odehrávat úplně jinak, nebýt do nebe volající nespravedlnosti. Poprvé se Larry podílel na profesionální nahrávce v sedmnácti letech. Nešlo ovšem ani o jazz, ani o klavír. Zpíval tehdy v Music And Arts Chorale Ensemble a pod vedením Leonarda Bernsteina točil operu Aarona Copelanda. Dráhu interpreta klasické hudby ovšem opustil proto, že Afroameričan, byť vynikající, těžko hledal v „klasickém“ oboru práci…Dveře k jazzu měl naštěstí otevřené dokořán. Už během studií začal pravidelně hrát po buku hvězd jako je Jacki McLean, Stan Getz, Lee Morgan či Joe Henderson. V posledních letech se Williams rád věnuje i sólovému pianu. U nás nevystupuje poprvé, v Praze jsme ho mohli slyšet vedle trumpetisty Hughe Masekely na festivalu Struny podzimu 2014. Sólový recitál legendárního klavíristy ovšem bude úplně jiným zážitkem.

Více info na: www.jmw.cz