Oslňující mladá jazzová star Grace Kelly bude hvězdou letošního Festivalu swingové hudby

9. říjen 2014, 14:56
Oslňující mladá jazzová star Grace Kelly bude hvězdou letošního Festivalu swingové hudby

Oslňující mladá americká jazzová star Grace Kelly a naše hvězdy věčně svěžího swingu - to je Festival swingové hudby v pražském Národním domě na Vinohradech.

Těžko si představit, že by současný boom elektroswingu fungoval, nebýt potenciálu skrytého v téhle věčně živé hudbě: Producent Parov Stelar, zpěvačka Alice Francis nebo úspěšní čeští Mydy Rabycad a mnozí další pak jen se zájmem, vtipem a láskou očistili kontakty, propojili správně porty elektronických nástrojů s mladistvou instrumentalistickou či pěveckou energií a jiskřivý oblouk nadšení a zájmu s vyprodanými sály a vířícími kotly pod festivalovými pódii byl na světě. Festival swingové hudby na Vinohradech přivede 13. a 14. listopadu na pódium Národního domu Na Vinohradech to nejlepší z tepající pokladnice českého swingu: 13. listopadu to bude Bohemia Big Band s hostujícími vokalisty Dashou, Lucií Černíkovou a Janem Šmigmátorem, 14. listopadu Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a Swing Quintet Praha s hostující královnou českého swingu Evou Pilarovou. A to, jak se současná mladá muzikantská generace dokáže se švihem a sex appealem rozkročit mezi jazzovými i jinými styly pak prokáže hned první den největší hvězda festivalu: Teprve dvaadvacetiletá  altsaxofoniska, zpěvačka a kapelnice Grace Kelly.

Půvabná mladá Američanka s korejskými kořeny, která stejně ráda jako jazz hraje latino či energický chytrý pop, má na svém kontě stovky koncertů a řadu trofejí. Pět let ji renomovaný Downbeat zdobil titulem „Altsaxofonová vycházející hvězda,“ několikrát získala ocenění nadace ASCAP pro mladé jazzové skladatele, ocenění „Jazzový umělec roku“ v bostonských hudebních cenách a mnoho dalších. Hrála s dalším mladým jazzovým králem Jammie Cullumem. Jedna z nejrespektovanějších osobností současného jazzu, trumpetista, skladatel a pedagog Wynton Marsalis se vyjádřil jasně: : „Grace hraje s inteligencí, vtipem a feelingem. Má velký přirozený talent a zároveň schopnost se přizpůsobit, a to jsou atributy velkých muzikantů…" A to, že nemluví do větru, potvrdil jazzový guru tím, že Grace pozval k vystoupení na oslavě inaugurace Baracka Obamy. Jinou, méně formální, ale neméně cennou pochvalu jí udělil legendární bebopový saxofonista Phil Woods, se kterým natočila ceněné album Man With The Hat: během následného společného turné jí věnoval svoji čepici…

K místům, jako je Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival, Newport Jazz Festival, newyorská Carnegie Hall nebo Montreux Jazz Festival, které již Grace Kelly se svým kvintetem a hlavně muzikantským i osobním šarmem okouzlila, přibude letos 13. listopadu díky 17. festivalu swingové hudby i Praha.

Vstupenky na Festival swingové hudby, včetně vystoupení Grace Kelly, jsou v prodeji od začátku června v síti Ticketpro a v pokladně Národního domu na Vinohradech. Více informací na www.nardum.cz.

Grace Kelly, Američanka s korejskými kořeny propadla hudbě již v raném dětství. Její matka i otčím ji v jejím talentu všestranně podporovali. Od šesti let studovala hru na klavír a zakrátko si zamilovala zvuk saxofonu z nahrávek Stana Getze a dalších, které její rodiče pouštěli při nedělních setkáních s přáteli. Začala studovat klarinet a záhy i saxofon.

V deseti letech její talent rozpoznává také zpěvačka Ann Hampton Callaway a nahrává první album Dreaming. Postupně si získává uznání široké jazzové obce, pochvalně o její hře i zpěvu mluví kromě Wyntona Marsalise a Phila Woodse také například Jamie Cullum, Esperanza Spalding, Toots Thielemans, Dianne Reeves nebo Dee Dee Bridgewater.

Nejbližší vztah, který přerostl časem v přátelství a mentorskou spolupráci, si umělkyně vytvořila s Leem Konitzem, legendárním altsaxofonistou a spoluhráčem Milese Davise, který ji začal dávat lekce v jejích 13 letech. „Nejdůležitější věc, kterou mne naučil Lee hned na začátku, bylo nebát se být spontánní," říká Grace Kelly a Lee Konitz o Grace na oplátku říká, že "...je jedno ucho a jedno srdce." Na albu GRACEfulLEE hostuje na dvou nahrávkách a složil i titulní track. Album, na němž se podílí i renomovaný kytarista Russell Malone, basista Rufus Reid a bubeník Matt Wilson, dostalo čtyři a půl hvězdičky z pěti v prestižním magazínu Downbeat.

Kromě alba s Philem Woodsem v roce 2011 natočila gospelové album Grace, na němž spolupracoval špičkový pianista George Russell Jr. a v neposlední řadě také respektovaný perkusista Jamey Haddad z koncertní kapely Paula Simona a klasický kytarista Peter Clemente. V témže roce, tedy ve svých 19 letech dokončila studium na Berklee School Of Music.

Od svých 12 let absolvovala Grace Kelly více než 600 koncertů po celém světě: Slyšel ji Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival, Newport Jazz Festival, Lincoln Center, Carnegie Hall, Kennedyho Centrum, The Apollo Theater, Birdland, Boston’s Symphony Hall, Montreux Jazz Festival, Dizzy’s Club Cocoa Cola, Ronnie Scott’s v Londýně, Porgy & Bess ve Vídni a samozřejmě Scullers Jazz Club v domovském Bostonu.

Bez ohledu na to, že Grace Kelly pojmenovala jednu ze svých skladeb Please Don’t Box Me In je jisté, že na Festivalu swingové hudby její talent a šarm zazáří se stejnou intenzitou, jako na mnoha jiných pódiích.